„Am transmis că schema HoReCa se află în etapa de evaluare a dosarelor, iar în scurt timp se vor demara plățile”, a scris azi, pe pagina sa de Facebook, Virgil Popescu, după participarea la un eveniment organizat de Consiliul Național al IMM-urilor.
După ce s-au finalizat înscrierile, Ministerul Economiei anunța că au aplicat „10.185 de firme și persoane fizice din domeniu, iar plafonul de finanțare asigurat de Guvernul României prin bugetul de stat, de 2,5 miliarde de lei, a fost depășit”, lista celor înscriși fiind disponibilă aici. Perioada de înscriere a fost între 29 iunie și 26 iulie.
Pe măsură ce dosarele celor înscriși sunt evaluate, se anunță deciziile de admitere sau de respingere. Ulterior evaluărilor, banii disponibili vor fi împărțiți astfel încât să acopere toți solicitanții acceptați. În final, se semnează contractele de finanțare, după care urmează plata granturilor și monitorizarea beneficiarilor.
Ce trebuie să știi despre următoarele etape:
1. Cum se face evaluarea cererilor. Ulterior înscrierii, solicitanții au primit un mesaj automat de confirmare și numărul de identificare aferent. Chiar dacă cererile sunt numerotate, toate sunt evaluate, iar toți cei eligibili primesc bani.
2. Se comunică numai electronic cu autoritățile. Odată ce un solicitant a transmis cererea de finanțare și documentele justificative, acesta trebuie să fie pe fază pentru comunicările ulterioare prin intermediul aplicației dedicate (vin notificări și pe e-mail-ul folosit la înscriere). De exemplu, prin aplicație se pot cere clarificări suplimentare înainte de evaluarea dosarului și tot prin aplicație se pune la dispoziție contractul de finanțare.
3. Există situații anume în care se poate respinge cererea. Da, există mai multe situații în care autoritățile pot respinge solicitarea ajutorului de stat. De exemplu, dacă firma nu și-a depus situațiile financiare anuale pentru 2019 și 2020 sau dacă nu sunt îndeplinite criteriile prevăzute de legislație.
4. Se încheie un contract între părți. Solicitanții acceptați primesc în aplicație contractul de finanțare, îl descarcă, îl semnează electronic și îl încarcă înapoi în aplicație cel târziu până la 31 decembrie 2021. Ulterior, autoritățile semnează contractul și îl reîncarcă tot acolo.
5. În ce constă ajutorul de stat. Ajutorul de stat se acordă sub forma unui grant de 20% din baza de calcul, dar maximum 800.000 de euro pentru fiecare solicitant. Baza de calcul reprezintă, după caz, diferența dintre cifra de afaceri din 2019 și cifra de afaceri din 2020, diferența dintre volumul facturilor emise în 2019, inclusiv marja, și volumul facturilor emise în 2020, inclusiv marja (agențiile de turism), sau diferența dintre încasările din 2019 și încasările din 2020.
6. Când vin banii. Conform legislației schemei de ajutor de stat, plata sumelor către beneficiarii acceptați în program se face cel târziu până la data de 30 iunie 2022, dar numai după ce ambele părți au semnat contractul de finanțare. Plățile se fac fie prin intermediul unei bănci comerciale alese la momentul înscrierii (dintre cele acceptate în program), fie prin intermediului contului de la Trezorerie.
7. Poți primi și mai puțin de 20% din pierderi. Pentru că cererile depuse au depășit bugetul disponibil, banii sunt împărțiți în așa fel încât fiecare solicitant acceptat să primească ajutorul statului. Asta înseamnă că unii ar putea primi mai puțin decât au cerut.
8. Ce poți să faci cu granturile. În esență, banii se dau pentru a acoperi eventualele datorii pe care companiile le au către stat (dacă există). Însă cei care-i primesc trebuie să-și mențină activitatea timp de șase luni (dacă primesc până la 200.000 de euro) sau 12 luni (dacă primesc peste 200.000 de euro) de la data primei plăți a ajutorului de stat.
9. După ce ai primit banii, vei fi monitorizat. După plata grantului există o perioadă de monitorizare în care autoritățile pot face inclusiv controale la beneficiari. Există situații în care autoritățile vor putea cere chiar returnarea grantului, plus dobândă - de exemplu, dacă nu se achită în termen datoriile către stat.
Notă: Cadrul legal al granturilor pentru HoReCa este stabilit prin OUG 224/2020 și prin procedura sa de implementare din Ordinul Ministerului Economiei 991/2021.
Comentarii articol (0)