1 octombrie
Termenul-limită pentru depunerea declarației anuale privind beneficiarii reali ai firmelor este chiar prima zi a lunii octombrie 2021. Documentul se depune indiferent de momentul la care au fost aprobate situațiile financiare anuale pentru 2020. Declarația anuală a fost reintrodusă în acest an și, conform autorităților, ar putea fi reeliminată abia anul viitor.
Eșalonarea simplificată devine un mecanism permanent. Altă noutate adusă de începutul lunii este permanentizarea mecanismului de eșalonare simplificată la plată a datoriilor la Fisc. Dacă acest mecanism a fost dat inițial temporar prin OUG 181/2020 și numai pentru datoriile acumulate în timpul crizei coronavirusului, forma sa permanentă din Codul de procedură fiscală vizează și alte datorii decât cele din timpul crizei actuale. Iată și regulile tranzitorii de care să ții cont.
Noi modificări la tratamentul fiscal al avantajelor primite de salariați de la terți din afara țării. Concret, tratamentul fiscal va fi uniformizat începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2021 (deci, la raportarea din noiembrie pentru octombrie). Obligațiile de raportare și plată vor putea fi făcute de angajator inclusiv pentru contribuțiile sociale (pensii, sănătate și muncă), nu doar pentru impozitul pe venit, ca până acum.
Pot fi începute demersurile pentru a împărți profitul firmei din trimestrele I-III ale anului curent sub formă de dividende interimare, în baza situațiilor financiare interimare la 30 septembrie 2021, conform prevederilor Legii contabilității și normelor sale de aplicare.
Mutarea activității de soluționare a contestațiilor fiscale se amână din nou. În acest caz vorbim de o amânare inițială ce expira la 1 octombrie 2021, dar pe care Guvernul a decis s-o amâne din nou, de data asta pentru 31 martie 2021. Până atunci, contestațiile fiscale se soluționează în continuare la Fisc, iar Ministerul Finanțelor mai așteaptă.
În perioada 1 - 30 octombrie, angajatorii publici trebuie să raporteze salariile bugetarilor, așa cum sunt acestea înregistrate în luna septembrie. Această obligație anuală este prevăzută de Legea salarizării bugetare.
Valoarea tichetelor culturale pentru evenimentele speciale se majorează. Valoarea tichetelor culturale ce pot fi acordate salariaților cu ocazia evenimentelor speciale se majorează din octombrie 2021, de la 320 de lei la 330 de lei, pe când valoarea tichetelor culturale ce pot fi acordate lunar rămâne aceeași - 160 de lei.
9 octombrie
Se încheie perioada actuală de 30 de zile de stare de alertă, prevăzută de Hotărârea Guvernului 932/2021, însă Guvernul va veni, cu siguranță, cu o nouă hotărâre pentru încă 30 de zile de stare de alertă, aplicabilă în perioada 10 octombrie - 8 noiembrie 2021. Atenție, însă, pentru că, ulterior oficializării, hotărârea curentă a fost modificată.
12 octombrie
Înscrierile în sesiunea a doua pentru microgranturile din OUG 130/2020 vor avea loc în perioada 12 - 22 octombrie. Vorbim de un ajutor de 2.000 de euro care poate fi accesat de firme, dar și de PFA-uri sau alți profesioniști.
25 octombrie
Plata trimestrială a impozitelor micro și pe profit. Mai precis, ne referim la plata trimestrială a celor două impozite pentru trimestrul III din 2021, adică perioada iulie - septembrie. Plătitorii de impozit micro trebuie să declare și să achite trimestrial impozitul tot timpul, însă acest lucru se face opțional printre plătitorii de impozit pe profit.
31 octombrie
Se încheie controalele pe stârpirea ambroziei. Controalele autorităților locale la persoanele fizice și juridice care au terenuri infestate cu ambrozie se desfășoară până la finele lunii octombrie. 2021 este primul an în care se întâmplă acest lucru (adică verificări în intervalul iulie - octombrie), din moment ce până anul trecut perioada de controale era limitată numai la luna iulie.
Lista datornicilor la Fisc în trimestrul III din 2021 urmează să fie publicată de autorități până la finele lunii octombrie. Conform regulilor fiscale, aceasta se publică, mai precis, până la finele lunii de după terminarea fiecărui trimestru.
Notă: Această sinteză este scrisă și publicată de obicei în preajma începutului de lună. Sunt șanse mari ca ulterior publicării să apară schimbări la chestiunile incluse în sinteză (de exemplu, amânări de termene sau prelungiri de perioade) sau să apară chestiuni care nu erau prevăzute de redacție la începutul lunii (de exemplu, prevederi stabilite prin legi sau ordonanțe noi).