Propunerea legislativă privind instituirea ”Tichetului Verde” pe teritoriul României a fost înregistrată recent la Senat și ar reglementa, dacă va ajunge lege, faptul că firmele care colectează deșeuri să acorde bilete de valoare denumite tichete verzi celor care predau deșeuri reciclabile la punctele acestora de colectare.
Potrivit documentului, „operatorul economic care colectează deșeuri” va fi orice întreprindere/operator economic care desfășoară o activitate autorizată de colectare și acționează în nume propriu pentru strângerea deșeurilor de la terți în vederea transportării la o instalație de tratare. Normativ, aceste companii trebuie să se supună condițiilor din Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor.
Practic, tichetele se vor acorda la schimb pentru reciclabilele aduse, atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice (deținătorii deșeurilor vor fi considerați ca „făcând referire la producătorul deșeurilor”). Însă nu oricine va putea aduce deșeuri la reciclare, pentru că propunerea stabilește că suportul pe care se vor pune aceste tichete va fi dat doar în baza dovezii unui contract de salubrizare pe unitatea locativă respectivă. Desigur, pentru ca propunerea să devină lege e necesară dezbaterea și supunerea sa la vot în Parlament, trebuind să fie apoi aprobată și de șeful statului.
Tichetele s-ar acorda celor care aduc la colectare următoarele tipuri de deșeuri:
- hârtie și carton;
- sticlă;
- metal;
- materiale plastice;
- lemn;
- deșeuri de echipamente electrice și electronice, deșeuri de baterii și acumulatori;
- deșeuri provenind din autoturisme.
Tichetele nu vor fi însă materiale, ci digitale. Ce valoare vor avea însă acestea? Potrivit propunerii, valoarea tichetului pe fiecare tip de deșeu colectat va fi stabilită de fiecare firmă, dar în limitele trasate de legiuitor - pentru asta va fi nevoie de norme suplimentare. Costurile legate de emiterea tichetelor vor fi suportate de cei care colectează deșeurile.
La ce vor putea fi folosite tichetele verzi? Pentru a achita diverse bunuri sau servicii în locuri cu care operatorii de la care le au au încheiat contracte înainte. Nu vor putea fi folosite însă pentru a cumpăra alcool, tutun, arme și nici pentru jocurile de noroc sau pariuri, scrie în propunere. Firește, ele vor putea fi folosite doar pe teritoriul României.
Totodată, propunerea mai prevede o schimbare și în privința contribuției la Fondul pentru Mediu. Practic, valoarea acesteia va fi diferită în funcție de valoarea certificatelor verzi emise.
Propunerea este însoțită de o lungă expunere de motive. Printre altele, inițiatorii aduc în discuție ideea de a schimba mentalitatea cetățenilor, încă reticenți ori refractari la colectarea selectivă a deșeurilor, inițiatorii considerând că acest sistem de recompensare presupus de tichtele verzi îi va convinge mai mult pe români să colecteze separat.
Atenție! Propunerea legislativă se află abia la începutul parcursului parlamentar. Aceasta trebuie dezbătută și supusă votului, iar, dacă este adoptată de aleși, va trebui și aprobată de șeful statului pentru a se putea aplica. Ca dată de intrare în vigoare, propunerea prevede 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (1)