ACCES PREMIUM
De ce premium?
Desemnarea beneficiarului real: Cum procedăm când identificarea unei persoane fizice nu este „la îndemână”?
Întotdeauna, beneficiarul real este o persoană fizică: chiar și în cazul societăților aflate într-o schemă complicată sau foarte lungă de deținere, chiar și dacă trebuie să ne ducem să o căutăm peste hotare, beneficiarul este, negreșit, o persoană fizică. Dar nu întotdeauna ocupă o funcție de conducere, iar desemnarea cuiva din conducere poate fi răspunsul greșit în multe situații, deși e cel mai ușor de încercuit.
Articolul continuă mai jos
Legea nr. 129/2019 prevede că „prin beneficiar real se înțelege orice persoană fizică ce deține sau controlează în cele din urmă clientul și/sau persoana fizică în numele ori în interesul căruia/căreia se realizează, direct sau indirect, o tranzacție, o operațiune sau o activitate”. Deși au trecut doar doi ani de când a venit această lege, probabil și pe fondul amânării depunerii declarațiilor de către anumite firme, există încă nelămuriri cu privire la desemnarea beneficiarului real.
În practică se întâmplă adesea ca desemnarea să nu fie facilă, iar asta nu din cauza dificultății de a înțelege ce a vrut „să spună legiuitorul”, ci din cauza structurilor de deținere: avem o firmă care e deținută de o altă firmă, care la rândul său e deținută de alta ș.a.m.d., urmăm uneori un șir destul de lung al deținerilor și depășim granița statului pentru a ajunge la o persoană fizică. Pentru că îndeplinirea obligației de a desemna responsabilul legal înseamnă căutarea în toată această structură de deținere pe care o avem în față a persoanei fizice care deține/controlează sau în interesul căreia se realizează operațiunile, tranzacțiile etc.
„
Din punctul meu de vedere, (cauți - n.red.) până ajungi la persoana fizică. E scopul declarației de beneficiar real și chiar avem din definiția acestuia ideea că e persoana fizică ce deține sau controlează în cele din urmă clientul sau cea în numele ori interesul căreia se realizează direct sau indirect o tranzație. Deci, în mod cert, în spatele oricărei operațiuni există o persoană fizică. Trebuie doar să ajungi la ea”, a subliniat
Cristina Enaga - Senior Attorney at Law, Schoenherr și Asociații SCA, cu ocazia unui recent
webinar organizat de avocatnet.ro pe tema conformării cu legislația contra spălării banilor.
Aceasta a subliniat însă un lucru: n-ar trebui să mergem pe varianta ușoară, a desemnării celor din conducerea societății ca fiind beneficiarii reali, când, în fapt, nu sunt aceștia, ci, de pildă, cineva care controlează indirect, din străinătate, compania respectivă. Legea 129 ne indică două categorii mari din care putem desemna beneficiarul real când vine vorba de societăți comerciale (societăți supuse înregistrării în registrul comerțului și entităților corporative străine):
-
persoana fizică sau persoanele fizice care dețin sau controlează în ultimă instanță societatea supusă înregistrării în registrul comerțului prin exercitarea directă sau indirectă a dreptului de proprietate asupra unui procent suficient din numărul de acțiuni ori din drepturile de vot ori prin participația în capitalurile proprii ale societății respective, inclusiv prin deținerea de acțiuni la purtător, sau prin exercitarea controlului prin alte mijloace, alta decât o societate cotată pe o piață reglementată care face obiectul cerințelor de divulgare a informațiilor în conformitate cu dreptul Uniunii Europene sau cu standarde internaționale echivalente care asigură transparența corespunzătoare a informațiilor privind exercitarea dreptului de proprietate. Deținerea a 25% plus unu acțiuni sau participare în capital al unei societăți într-un procent de peste 25% de către o persoană fizică este un indiciu al exercitării directe a dreptului de proprietate. Deținerea a 25% plus unu acțiuni sau participarea în capital al unei societăți într-un procent de peste 25% de către o entitate corporativă străină, care se află sub controlul unei persoane fizice, sau de către mai multe entități corporative străine, care se află sub controlul aceleiași persoane fizice, este un indiciu al exercitării indirecte a dreptului de proprietate;
-
în cazul în care, după depunerea tuturor diligențelor și cu condiția să nu existe motive de suspiciune, nu se identifică nicio persoană în conformitate cu pct. 1 sau în cazul în care există orice îndoială că persoana identificată este beneficiarul real, persoana fizică care ocupă o funcție de conducere de rang superior, și anume: administratorul/administratorii, membrii consiliului de administrație/supraveghere, directori cu competențe delegate de la administratorul/consiliul de administrație, membrii directoratului. Entitățile raportoare țin evidența măsurilor luate în vederea identificării beneficiarilor reali în conformitate cu pct. 1 și cu prezentul punct, precum și a dificultăților întâmpinate în procesul de verificare a identității beneficiarului real.
„În practică, se poate observa uneori că e ușor, în măsura în care nu reușești să identifici beneficiarul real, te duci pe punctul 2 și să spui că este conducerea de rang superior. Dar atrag atenția și asupra prevederilor legii care definesc această conducere de rang superior ca fiind orice persoană care deține cunștințe suficiente privind expunerea entității la riscurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului și care ocupă o funcție suficient de înaltă pentru a lua decizii cu efect asupra acestei expuneri fără să fie necesar să fie mereu un membru al organului colectiv de conducere și administrare. Ok, am ajuns la concluzia că nu identificăm beneficiarul și atunci mergem pe punctul 2, dar trebuie să ne asigurăm și că persoana respectivă n-o numim (beneficiar real - n.red.) doar pentru că putem și nu găsim alt beneficiar real”, a spus Cristina Enaga în cadrul webinarului.
Totodată, a subliniat aceasta, trebuie să ținem și o evidență a măsurilor luate pentru a identifica beneficiarul real și trebuie să arătăm ce stă în spatele acelei declarații pe care o depunem la registru.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (1)