Cu alte cuvinte, în anumite situații, șomerii pot beneficia atât de concedii de asigurări sociale de sănătate, cât și de indemnizația aferentă. Conform OUG 158/2005, în categoria concediilor medicale și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate intră concediile medicale și indemnizațiile:
- pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;
- pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;
- pentru maternitate;
- pentru îngrijirea copilului bolnav;
- de risc maternal.
Valoarea brută a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boala obișnuită reprezintă 75% din media veniturilor din ultimele șase luni ce constituie baza de calcul a concediului medical (poate ajunge la 100% din baza de calcul dacă beneficiarul suferă de afecțiuni grave - SIDA, cancer etc.).
Pe perioada acordării indemnizației de concediu medical, plata indemnizației de șomaj se suspendă.
Potrivit Legii nr. 76/2002 a șomajului, la intrarea în concediu medical, șomerii trebuie “să înștiințeze în scris agenția pentru ocuparea forței de muncă la care sunt înregistrate apariția stării de incapacitate temporară de muncă și datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor și unitatea în care funcționează acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical”.
În cazul în care problema medicală a apărut în weekend sau în altă perioadă în care nu se lucrează, șomerii trebuie să înștiințeze agenția pentru ocuparea forței de muncă la care sunt înregistrați în prima zi lucrătoare.
Legat tot de concedii medicale, de luna viitoare vor apărea mai multe modificări importante în legătură cu ele. Modificările nu vor viza însă concediile medicale ale șomerilor, ci pe cele ale salariaților.
Mai exact, din august, vor apărea sancțiuni pentru cei ce au mai mulți angajatori și care figurează cu concediu medical (pentru boli obișnuite) doar la unul dintre ei și va fi introdusă monitorizarea, de către medici, a stării de sănătate a celor aflați în incapacitate temporară de muncă.
Mai multe detalii despre aceste schimbări pot fi găsite în acest material.
Comentarii articol (0)