Bancherii cred cã, într-o primã fazã, accesul la creditare va fi mai uºor.
Creditele s-ar putea ieftini odatã cu dezvoltarea fondurilor de garantare ºi intrarea în vigoare a regulamentului Basel II, susþin reprezentanþii Bãncii Naþionale a României (BNR). "Fondurile de garantare vor determina scãderea costurilor de finanþare, atât pentru instituþiile de credit, cât ºi pentru beneficiari", a precizat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, cu ocazia unui seminar economic organizat de Finmedia. Explicaþia constã în faptul cã bancherii îºi vor diminua volumul provizioanelor pentru cã bonitatea clientului va fi înlocuitã cu cea a garantului, respectiv a Fondului de garantare. Totodatã, oficialul BNR susþine cã în baza acestor garanþii oferite de fonduri se vor reduce ºi cerinþele de capital ale instituþiilor de credit.
Spre deosebire de reprezentanþii Bãncii Centrale, bancherii considerã cã un prim efect al dezvoltãrii Fondurilor de garantare va fi uºurarea accesului la finanþare, reducerea costurilor trecând pe planul doi. "Accesul la creditare va fi mai facil. De-abia apoi putem vorbi de micºorarea costurilor", ne-a declarat Rãsvan Radu, preºedinte UniCredit. "Se extinde aria de creditare cãtre un segment mai mare, care nu are acces în momentul de faþã la împrumuturi. Este vorba de societãþile mici sau care sunt la început ºi nu au garanþiile necesare", spune ºi Sergiu Oprescu, vicepreºedintele Alpha Bank. Acesta a mai subliniat faptul cã, pânã în prezent, bãncile nu au avut relaþii cu aceste fonduri, datoritã faptului cã beneficiarii creditelor au oferit garanþii suficiente.
Preºedintele UniCredit atrage atenþia asupra unui alt aspect legat de Fondurile de garantare, ºi anume credibilitatea acestora. "Aceste fonduri trebuie sã devinã foarte credibile în ceea ce priveºte garanþiile. Sã dea mai multã siguranþã bãncilor", spune Radu. La rândul sãu, prim-viceguvernatorul Georgescu admite cã reducerea costurilor este stâns legatã de reputaþia fondului respectiv ºi cã diminuarea acestora nu este o condiþie obligatorie. "Înlocuirea principiului deducerii garanþiilor emise de fonduri cu principiul substituirii performanþelor financiare ale beneficiarului cu cele ale garantului presupune o posibilã reducere a costurilor pentru beneficiar în cazul în care reputaþia fondurilor este bunã", a spus Georgescu.
Comentarii articol (0)