Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Ioana Mihăilă: În acest moment nu discutăm de restricții. Să fim responsabili și să ne vaccinăm, valul 4 va fi al nevaccinațilorValul 4 al pandemiei va fi al nevaccinaților, spune ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Ea a explicat că persoanele vaccinate au un risc mai scăzut să dezvolte forme grave, chiar dacă se infectează cu COVID-19. Ministrul spune că în acest moment nu se discută despre restricții, deoarece incidența cazurilor este scăzută.
„Chiar dacă numărul cazurilor a crescut, oamenii vaccinați nu au risc să dezvolte cazuri severe. De asta trebuie să fim conștienți, de fapt. Chiar dacă am trecut prin boală înainte, ne vaccinăm, pentru că așa nu avem risc de a dezvolta o formă severă, chiar dacă ne infectăm cu tuplina Delta”, a spus Mihăilă la Digi24.
„Cred că sub un procent din persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit, din datele CNCAV. Ce știm este că din cazurile cu tulpina Delta avem 3 decese confirmate și niciunul din acei pacienți care au decedat nu era vaccinat. Acest val 4 va fi un val al nevaccinaților. Ei vor fi principalii afectați”, a adăugat ea.
Bloomberg: Din cauza ploilor abundente, o parte din grâul european va ajunge să fie folosit ca nutreţDoar jumătate din recolta de grâu din 2021 este suficient de bună pentru a putea fi folosită la panificaţie, comparativ cu majoritatea recoltei într-un an normal. Restul va fi folosit ca nutreţ pentru animale, ceea ce înseamnă un preţ de vânzare mai mic, se arată într-un articol Bloomberg în care este prezentat exemplul unui fermier român a cărui recoltă de grâu a fost afectată de ploile abundente din această vară. Situaţia este similară în alte state din UE, în condiţiile în care zone din Franţa şi Germania au înregistrat luna trecută o cantitate dublă de precipitaţii faţă de valoarea normală.
La începutul lunii iunie, fermierul român Costin Telehuz era foarte optimist cu privire la recolta de grâu din acest an, în special având în vedere seceta de anul trecut, însă apoi au urmat trei săptămâni de ploi necontenite care au afectat calitatea recoltei mai mult decât mărimea.
În prezent, Costin Telehuz crede că doar jumătate din recolta sa de grâu este suficient de bună pentru a putea fi folosită la panificaţie, comparativ cu majoritatea recoltei într-un an normal. Restul va fi folosit ca nutreţ pentru animale, ceea ce înseamnă un preţ de vânzare mai mic, se arată în materialul publicat de Bloomberg.
Studiu: România, printre țările cu cea mai mare rată a cancerelor legate de consumul de alcoolRomânia se numără printre țările în care există una dintre cele mai mari rate a cancerelor legate de consumul de alcool, atât la bărbați, cât și la femei, relevă un studiu publicat săptămâna aceasta în revista The Lancet Oncology.
Circa 4% dintre cazurile de cancer depistate anul trecut în lume (aproximativ 740.000) sunt legate de consumul de alcool, inclusiv moderat, potrivit cercetătorilor de la Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului. Bărbaţii reprezintă aproximativ trei sferturi din totalul cazurilor de cancer asociate alcoolului (77 la sută, adică 567.000 de cazuri).
În România au fost raportate anul trecut 4.700 de cazuri de cancer la bărbați ce pot fi puse în legătură cu consumul de alcool și 1.700 de cazuri la femei.
Uniunea Europeană a depășit Statele Unite la rata de vaccinare a populației cu prima dozăUniunea Europeană a depăşit Statele Unite în ceea ce privește rata populaţiei care a primit cel puţin o doză de vaccin împotriva coronavirusului, în condițiile în care luni de zile Europa a fost în urma SUA la acest capitol, notează AFP, preluată de Agerpres.
„Am promis, am îndeplinit. UE depăşeşte Statele Unite în această săptămână şi devine continentul de pe locul 1 în lume vaccinat cu prima doză. Totul, în timp ce exportăm jumătate din producţia noastră în peste 100 de ţări”, a scris pe Twitter comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton .„Eficienţă şi solidaritate - o realizare de care putem fi mândri”, a adăugat oficialul european, căruia i s-a încredinţat responsabilitatea unui grup de lucru pentru a mări producţia şi aprovizionarea cu vaccinuri în Europa.
„Uniunea Europeană a vaccinat până în prezent cu prima doză o parte mai mare a populaţiei sale decât Statele Unite (55,5% față de 55,4%)”, a scris pe Twitter și secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune.
„Continuăm, mărim viteza!”, a adăugat el, ilustrând postarea cu statistici de pe site-ul Our World in Data.
Comentarii articol (0)