Topul țărilor cu cele mai scumpe locuințe din Europa. Unde poți găsi apartamente mai ieftine decât în România
Apartamentele noi vândute în România s-au scumpit cu aproximativ 3 procente anul trecut față de cel anterior. Cu toate acestea avem în continuare printre cele mai ieftine locuințe din Europa. Țara noastră s-a clasat pe locul 4 în topul celor 24 de state analizate de Deloitte, în ordinea crescătoare a prețurilor și la jumătatea clasamentului atunci când vine vorba de puterea de cumpărare. Avem, însă, și printre cele mai scumpe credite ipotecare.
Apartamente mai ieftine ca la noi găsim la vecinii bulgari, cu o medie de 578 de euro pe metru pătrat. În România, anul trecut, media a fost de 1.322 de euro pe metru pătrat.
La polul opus, Austria a devenit țara cu cele mai scumpe locuințe, cu un preț mediu de 4.457 de euro pe metru pătrat, urmată de Franța, Germania, Marea Britanie și Israel.
În ceea ce privește posibilitatea de a ne cumpăra o casă nouă, de aproximativ 70 de metri pătrați, calculată în funcție de numărul de salarii brute anuale necesare, România s-a situat la jumătatea clasamentului. Un român are nevoie să strângă șapte salarii anuale pentru o astfel de achiziție, ceea ce reprezintă un nivel mediu de accesibilitate.
Cel mai greu accesibile locuințe sunt în Serbia. Aici este nevoie de peste 15 salarii medii brute anuale pentru un apartament propriu. În timp ce cumpărarea unei locuințe este facilă pentru locuitorii din Portugalia, Belgia și Norvegia.
Câți litri de benzină pot fi cumpărați în 2021 cu salariul mediu în diferite țări europene, inclusiv în România
Analiștii au calculat câți litri de benzină pot fi cumpărați pentru salariul mediu în diferite țări europene. Pentru al treilea an consecutiv, liderul neînvins al clasamentului este Elveția, cu 3.582 litri de carburant. În România, benzina s-a scumpit cu 12,7% în primele șase luni ale anului, iar un român cu un venit mediu poate cumpăra 670 litri de benzină, arată datele unui studiu de piață.
În România, potrivit celor mai recente date INS, salariul mediu brut este de 5.804 de lei pe lună. Asta înseamnă că un român poate cumpăra 669 litri de benzină cu acest venit. Țara noastră ocupă astfel locul 10 în topul scumpirilor la benzină. În anul precedent, românii puteau cumpăra 673 litri de benzină cu un salariu mediu. Motivul – benzina era mai ieftină cu 12,7%.
- 2020: 1 român – salariu mediu brut 5.429 lei/lună – 673 litri benzină
- 2021: 1 român – salariu mediu brut 5.804 lei/lună – 669 litri benzină
UE vrea să ajungă la 20% din producția globală de cipuri până în 2030. Comisia Europeană a lansat două alianțe industriale
Comisia Europeană a lansat, luni, două noi alianțe industriale: Alianța pentru tehnologiile procesoarelor și ale semiconductorilor și Alianța europeană pentru date industriale, Edge și Cloud, anunță executivul european într-un comunicat de presă.
Aceste alianțe sunt deschise pentru participarea tuturor entităților publice și private cu un reprezentant legal în Uniune și cu activități relevante. De asemenea, potrivit executivului european, UE ar urma să producă până la 20% din cipuri la nivel global, până în 2030.
Cele două noi alianțe vor avansa următoarea generație de microcipuri și tehnologii de stocare de date și vor oferi UE capacitățile necesare pentru a-și consolida infrastructurile, produsele și serviciile digitale critice. Alianțele vor reuni întreprinderi, reprezentanți ai statelor membre, mediul academic, utilizatori, precum și organizații de cercetare și tehnologie.
Comentarii articol (0)