Dacă așa e stabilit în contractul de asigurare CASCO, în cazul unui accident, deținătorul mașinii suportă o parte din daunele ce-au apărut în urma acestuia, sumă ce poartă numele de franșiză. În cazul mașinilor deținute de firme, de principiu, franșiza nu trebuie plătită de șofer, ci de companie. Totuși, în anumite situații, și șoferul poate fi pus să plătească această franșiză.
Asigurarea CASCO este o asigurare facultativă ce acoperă o serie de daune pe care le poate suferi mașina deținută, indiferent dacă deținătorul este sau nu responsabil pentru ele.
Pentru a reduce costurile cu asigurarea CASCO, se poate stabili, prin contractul de asigurare,
o
franșiză. Aceasta
reprezintă partea din daună pe care o suportă deținătorul mașinii și poate fi stabilită ca valoare fixă (de pildă, echivalentul în lei al sumei de 100 de euro) sau ca procent din despăgubirea totală (de exemplu, 1%, 1,5% etc.).
Astfel, atunci când are loc un eveniment acoperit de asigurarea CASCO,
deținătorul mașinii este cel care trebuie să plătească franșiza, dacă aceasta este stabilită în contractul de asigurare.
În cazul mașinilor deținute de companii, franșiza trebuie plătită de acestea,
nu de șoferi. Asta, deoarece șoferii nu sunt parte a contractului de asigurare CASCO.
Totuși, în anumite situații, prin semnarea unui contract de muncă ce conține o clauză în acest sens (e de discutat legalitatea unei astfel de clauze) sau a unui act adițional, șoferul își poate asuma obligația plății franșizei în cazul unei daune apărute la mașina companiei.
În orice caz, plata franșizei pentru o daună apărută la mașina firmei nu poate cădea în sarcina unui șofer fără ca acesta să-și fi dat acordul în acest sens.
Și în acest caz, respectiv atunci când șoferul și-a asumat plata franșizei, firma va fi cea care plătește, în primă fază, franșiza la asigurător, urmând să-și recupereze ulterior sumele de la șofer.
Asigurarea CASCO poate fi încheiată la oricare din societățile de asigurare ce activează în țara noastră, însă condițiile de asigurare pot diferi în funcție de riscurile asigurate sau excluse ori valoarea franșizei. În plus, în funcție de asigurător, primele de asigurare și condițiile de plată ori suma asigurată pot diferi.
Comentarii articol (0)