ACCES PREMIUM
De ce premium?
Reminder: Angajatorii sunt obligați să acorde liberele pentru vaccinare în orice situație
Din această vară, cei care se vaccinează beneficiază de o zi liberă pentru fiecare doză de inoculare împotriva COVID-19 efectuată, pe baza Legii 221/2021. Dacă la momentul în care legea a intrat în vigoare era vorba doar de două doze, în cazul vaccinurilor cu rapel, sau de doză unică, în cazul vaccinului Johnson&Johnson, în prezent, odată cu startul campaniei de vaccinare cu cea de-a treia doză, prevederile actului normativ se aplică și în cazul ultimei doze. Atâta timp cât primesc de la salariați documentele doveditoare, firmele nu se pot opune încuviințării acestor libere, pentru că dreptul la acestea e prevăzut de lege. De asemenea, legea e destul de clară asupra faptului că liberele sunt plătite de angajator.
Articolul continuă mai jos
Legea nr. 221/2021, în vigoare din 29 iulie 2021, conferă angajaților dreptul la câte o zi liberă pentru administrarea fiecărei doze de vaccin contra COVID-19. Fie că achiesează sau nu la ideea de vaccinare contra COVID-19, patronii nu se pot opune acordării acestor libere, așa cum nu se pot opune acordării altor libere legale ale angajaților.
Astfel, prevederile legii sunt valabile și pentru cea de-a treia doză de vaccin, care este disponibilă din 28 septembrie, celor pentru care au trecut mai mult de șase luni de la schema completă de vaccinare împotriva COVID-19.
Cu toate acestea, legea nu le oferă angajaților dreptul să-și ia chiar în orice condiții aceste zile libere. Deși legea lasă destul de clar de înțeles că liberul nu e obligatoriu în aceeași zi cu ziua de vaccinare, salariații nu pot anunța/cere liberul de pe azi pe mâine.
„Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia”, precizează Legea 221.
Așa cum spuneam, nu e obligatoriu ca ziua liberă să fie aceeași cu ziua de vaccinare, prin urmare, angajatorii nu pot refuza acordarea liberelor ulterior zilei vaccinării. În cazul anumitor pacienți, datele furnizate până acum ne arată că pot apărea diverse efecte adverse pe termen scurt, temporare, în a doua sau chiar a treia zi de după vaccin. Prin urmare, se justifică acordarea liberului în altă zi decât cea de vaccinare.
Apoi, e un singur document pe care angajatorii îl pot cere salariaților: adeverința de vaccinare. Aici, fără îndoială, vorbim de o colectare de date personale cu caracter sensibil - date ce țin de sănătatea angajatului, prin urmare, firma ar trebui să depună diligențe suplimentare în stocarea acestor date.
Mai departe, în cazul angajaților părinți de copii minori sau cu dizabilități de până la 26 de ani, firmele mai trebuie să primească și declarații pe propria răspundere de la celălalt părinte, cum că nu a cerut liberul pentru a merge cu copilul la vaccinare - aici însă e obligatoriu ca liberul să coincidă cu ziua vaccinării.
Deși nu avem niciun fel de sancțiune directă în lege pentru cei care nu respectă acordarea acestor libere, angajații pot sesiza oricând Inspecția Muncii cu privire la acest aspect, care va obliga firma să acorde zilele libere, mai devreme sau mai târziu.
Nu în ultimul rând, e important de precizat că liberele sunt plătite - din buzunarul angajatorului. Faptul că liberul e plătit e specificat expres în Legea nr. 221/2021.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)