1. Toți salariații au dreptul la ziua liberă pentru vaccinare?
De principiu, toți salariații care se vaccinează de la intrarea în vigoare a acestei legi, respectiv 29 iulie, au dreptul la liberul pentru ziua vaccinării, indiferent că este vorba de prima, a doua sau a treia doză de vaccin. E vorba și de angajații de la stat, și de cei din privat.
Nu absolut toți salariații au dreptul la ziua liberă, deoarece nu primesc zile libere în contul vaccinării cei care s-au vaccinat până la 29 iulie - pentru că legea NU retroactivează și nicio prevedere din cuprinsul său nu le oferă dreptul la zile libere celor care s-au vaccinat deja.
De asemenea, nu se aplică celor care se vaccinează la locul de muncă prin grija angajatorului - de pildă, angajații dintr-un spital.
2. Ziua liberă pentru vaccinare afectează zilele de concediu?
Nu, acest lucru e foarte clar specificat în Legea nr. 221/2021 - „zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă”. Desigur, asta presupune că angajatul cu pricina are contractul de muncă activ, nu suspendat, neputând fi, de pildă, în șomaj tehnic și să ceară ziua liberă pentru vaccinare.
Atenție! La fel de clar e specificat și că ziua liberă se dă pentru fiecare doză de vaccin efectuată.
3. Ziua liberă și ziua vaccinării trebuie să coincidă?
Nu neapărat, putând să fie și altă zi, de pildă a doua zi după vaccinare. În lege este menționat „În situația în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării”, or asta ne duce cu gândul la faptul că poate fi vorba și de altă zi.
4. Ce document trebuie să aducă angajatul pentru a-și motiva liberul și până când?
Adeverința de vaccinare e singurul document cerut în lege. Dacă ziua liberă și ziua vaccinării coincid, atunci adeverința trebuie depusă la angajator în prima zi lucrătoare de la vaccinare. Dacă liberul e luat ulterior, atunci adeverința va trebui, per a contrario, să fie adusă înainte angajatorului - adeverința e eliberată în format fizic la momentul vaccinării pacientului.
Nu se precizează nimic despre necesitatea de a o aduce în format electronic sau fizic, dar cel vaccinat o poate obține și în forma electronic oricând.
5. Trebuie anunțat angajatorul dinainte despre ziua liberă dorită?
Da, angajații sunt obligați să informeze dinainte angajatorii cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite. Legea nu impune însă un minim de zile, acest lucru nefiind oricum posibil să fie stabilit din start astfel încât să fie general aplicabil. Dacă nu anunță dinainte angajatorii, salariaților le-ar putea fi refuzată acordarea liberului atunci când doresc.
6. Salariații părinți cum pot cere zi liberă pentru vaccinarea copiilor minori?
Pentru copiii până la 18 ani și în cazul celor cu dizabilități de până la 26 de ani, unul dintre părinți poate cere zi liberă însă numai în ziua vaccinării copilului.
Și aici, părintele aduce angajatorului adeverința de vaccinare a copilului, dar și o declarație pe propria răspundere de la celălalt părinte potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a copilului respectiv.
În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei (necăsătorit/ă, văduv/ă ș.a.m.d.).
Comentarii articol (4)