ACCES PREMIUM
De ce premium?
Salariații care primesc liberele săptămânale în afara weekend-ului trebuie să primească și un spor salarial
Orice salariat trebuie să primească două zile libere consecutive pe săptămână, conform Codului muncii, de regulă, sâmbătă și duminică. Totuși, există o serie de angajatori a căror activitate ar fi dată peste cap sau ar avea de suferit dacă toți salariații ar fi liberi în weekend, de aceea, aceștia vor putea primi liberele în alte zile decât sâmbătă sau duminică, cu condiția să aibă parte de 48 de ore consecutive de repaus. În plus, aceștia trebuie să primească și bani în plus la salariu.
Articolul continuă mai jos
Codul muncii stabilește că dacă repausul săptămânal acordat în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, liberele pot fi acordate și în alte zile. Totuși, această schimbare legată de repausul săptămânal trebuie să se regăsească fie în contractul colectiv de muncă, dacă există, fie în regulamentul intern.
Mai mult, cei care muncesc în weekend și au liber în timpul săptămânii trebuie să primească și un spor la salariu, acordat la salariul de bază, conform orelor muncite în weekend.
“În situația prevăzută la alin. (2) - (în cazul în care salariații nu primesc repausul săptămânal în zilele de sâmbătă și duminică, ci în cursul săptămânii, n.red.), salariații vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă”, se menționează în Codul muncii.
Cuantumul acestui spor pentru munca în weekend nu este stipulat în legislația muncii, el făcând obiectul unei negocieri dintre salariat și angajator, însă trebuie să se regăsească în scris în contractul individual de muncă, sau într-un act adițional al acestuia, ori în contractul colectiv.
Totuși,
deși valoarea sporului nu se regăsește în Codul muncii, asta nu înseamnă că angajatorii pot să nu-l acorde celor care muncesc în weekend. Dacă, de exemplu, în contractul de muncă se stipulează că zilele libere se acordă în timpul săptămânii, iar pentru munca în weekend nu se acordă niciun fel de spor la salariu, angajatorii riscă
amenzi de la 2.000 la 5.000 lei pentru
“stipularea în contractul individual de muncă a unor clauze contrare dispozițiilor legale”.
Mai mult,
dacă nu acordă deloc repausul săptămânal sau o fac fragmentat, nu sub forma celor 48 de ore consecutive, angajatorii riscă
amenzi între 1.500 și 3.000 lei.
Important de menționat este și faptul că
salariații care primesc zilele de repaus săptămânal după o perioadă de activitate continuă de până în 14 zile trebuie să primească un spor la salariu care nu poate fi mai mic de 150%. Mai exact, Codul muncii prevede pentru această activitate dublul sporului pentru munca suplimentară, al cărui cuantum este de 75% din salariul de bază. Acest spor pentru libere acordate după 14 zile de muncă poate fi mai mare de 150% din salariul de bază, dacă așa se menționează în documentele de muncă, însă nu mai mic.
Totodată, dacă salariatul revine din liberele la care are dreptul în acea săptămână, la cererea angajatorului, ca urmare a unor situații excepționale, lucrătorul are dreptul să primească un spor salarial de 150%, conform orelor lucrate când ar fi trebuit să fie, de fapt, liber.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.