În cea mai recentă hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), ale cărei prevederi vor fi preluate într-o HG care a fost aprobată miercuri și urmează să apară în Monitorul Oficial, regăsim o serie de prevederi care stabilesc în ce localuri și la ce gen de evenimente intră numai cei vaccinați contra COVID-19 (HCNSU nr. 50 din 26 iulie 2021 - propuneri aplicabile din 1 august):
- la capitolul evenimentelor culturale, artistice și de divertisment organizate în spații deschise, ar putea participa peste 2.500 de persoane, indiferent de cât de multe cazuri de COVID-19 sunt în localitățile respective, „dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”;
- la competițiile sportive, fie că vorbim de interior sau exterior, organizatorii vor putea decide să desfășoare competițiile cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului, „dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”;
- activitatea în cluburi, baruri, discoteci și săli de jocuri (la 70% capacitate), în intervalul orar 5:00 - 02:00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și până la capacitatea maximă dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori - permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Prin urmare, la 1 august, cea mai severă restricție de acces într-o locație celor nevaccinați este în cluburi, baruri, discoteci și săli de jocuri - în celelalte cazuri, doar dacă organizatorii acelor evenimente vor să le organizeze cu numeroase persoane sau spre capacitatea maximă a unor spații.
În cazul acestor localuri, chestiunea este cât se poate de tranșantă: cei nevaccinați nu pot intra. Se înțelege destul de ușor că restricția vizează în primul rând clienții. Dar vizează, în al doilea rând, și angajații din localurile respective? Formularea din HCNSU nu este una specifică și nu ne permite să tragem concluzia fără dubiu că sunt vizați și angajații și că, indirect, ar fi astfel obligați să se vaccineze.
„Art.8 - (1) Se propune, începând cu data de 01.08.2021, desfășurarea activității din baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri, până la 70% din capacitatea maximă a spațiilor închise în intervalul orar 5,00-02,00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și până la capacitatea maximă dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.
(2) Participarea la activitățile prevăzute la alin. (1), este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, potrivit HCNSU.
Deși nu există la acest moment nicio prevedere legală care să spună, negru pe alb, că anumite persoane sau o anume categorie socio-profesională trebuie să se vaccineze, cu asumarea anumitor consecințe în sens contrar, dacă prevederea de mai sus vizează în egală măsură și angajații, atunci poate fi interpretată ca o obligație indirectă de vaccinare pentru cei care lucrează în acele spații.
Inclusiv ieri, cu ocazia briefingului de presă susținut în urma ședinței de Guvern prin care s-a dat undă verde noilor măsuri, aplicabile de la 1 august, a fost atins subiectul vaccinării obligatorii (inclusiv cu privire la personalul medical). La acest moment, în România, nimeni nu este obligat, în mod direct, să se vaccineze. Cei care nu vor să se vaccineze își văd însă restricționat accesul în spații precum cele menționate anterior. Într-o notă echitabilă, ar trebui să se impună nu doar clienților, ci și celor care lucrează acolo același regim restrictiv - vaccinul sau imposibilitatea de a intra în acel spațiu, ceea ce pentru un angajat înseamnă imposibilitatea de a-și desfășura activitatea, putându-se ajunge la desfacerea contractului de muncă. Dacă un astfel de angajat ar contesta decizia ca discriminatorie, nu putem spune cu certitudine, în actualul context epidemiologic, cui îi va da dreptate instanța.
Un extras din briefingul de presă de ieri:
„Reporter: Nu credeţi că în condiţiile în care există şi masca, şi posibilitatea testării, şi trecerea prin boală să condiţionezi de vaccinare accesul în anumite locuri poate fi interpretată ca practic o impunere a obligativităţii vaccinării? Adică e o formă mascată de obligare.
Raed Arafat: Nu cred că vorbim de discriminare, mai ales dacă vorbim de anumite zone în care se poate răspândi şi putem să ne trezim că avem un număr mult mai mare şi un impact mult mai mare. Deci sunt măsuri care se iau, cum vorbiţi dumneavoastră de mască, dar sunt zone în care masca chiar nu poţi să o aplici, de exemplu, într-un restaurant va fi foarte greu să purtaţi mască şi să mâncaţi, şi atunci vor fi alte reguli acolo.
Reporter: Dacă ajungem la acea incidenţă de 3 la mia de locuitori, dumneavoastră spuneţi că ar fi posibil ca restricţiile să fie doar pentru persoanele nevaccinate mai mult decât pentru cele vaccinate?
Raed Arafat: Deci, întrebarea dumneavoastră este pusă în acelaşi sens care a fost până cum, dar altfel. Deci, e logic ca în unele locuri, în loc să le închizi total, să spui că în acestea vor putea să intre vaccinaţii. Acum avem o astfel de măsură. Discotecile, barurile şi cluburile sunt rezervate doar vaccinaţilor, pentru că sunt zone în care n-ai mască, sunt zone în care se dansează, se sărbătoreşte, deci acolo clar că regula de a intra doar persoane vaccinate este binevenită. Dacă intră și alții acolo, prin controale îi vor depista și, bineînțeles, organizatorii vor fi amendați pentru acest lucru”.
În România, pornind de la o declarație de acum ceva vreme a ministrului sănătății, principala categorie adusă în discuție în privința vaccinării obligatorii este cea a personalului medical. În ședința de ieri, premierul Florin Cîțu a reitarat faptul că vaccinarea obligatorie a acestei categorii de angajați nu a fost prezentată ca propunere, dar că medicii și ceilalți angajați din spitale ar putea să fie obligați să se testeze de COVID-19 pe banii lor, nu pe ai statului, cum se întâmplă acum. Decizia de a vaccina obligatoriu personalul medical este discutată însă în tot mai multe state europene, în timp ce în altele a fost deja decisă - exemplul Franței, unde, de asemenea, ministrul muncii a declarat recent, potrivit Le Figaro, că angajatorii pot să concedieze angajații care refuză vaccinarea, dacă vor să facă asta.