ACCES PREMIUM
De ce premium?
Agenda lunii august: Cele mai importante chestiuni la care să fie atente companiile și PFA-urile
Luna august 2021 aduce termene și obligații de raportare importante pentru companii. Printre altele, avem termenul-limită pentru depunerea raportărilor contabile semestriale, modificări importante la concediile medicale, trecerea la depunerea exclusiv online a declarației de mediu, măsuri suplimentare de relaxare pentru afaceri și altele. Iată, concret și în detaliu, la ce aspecte trebuie să fii atent în săptămânile următoare.
Articolul continuă mai jos
1. Începând cu 1 august, intră în vigoare mai multe modificări importante la concediile medicale. Angajatorii care nu plătesc salariaţilor indemnizaţia aferentă concediilor medicale (pentru boli obişnuite) vor risca amenzi mult mai mari de la 1 august. Mai exact, se vor majora amenzile aplicate angajatorilor care nu plătesc indemnizaţiile datorate salariaţilor în termenul legal, refuză nejustificat plata indemnizaţiilor, plătesc eronat indemnizaţiile, nu gestionează numărul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat şi pe fiecare afecţiune sau nu pun la dispoziţia organelor de control ale caselor de asigurări de sănătate documentele justificative şi actele de evidenţă necesare în vederea verificării modului de determinare a indemnizaţiilor suportate din FNUASS.
2. Tot de la 1 august începe o nouă etapă de relaxare pentru firme și persoanele fizice. Astfel, începutul lunii aduce cu sine noi măsuri de relaxare pentru afaceri, precum introducerea pragului de incidență de doi la mie, în funcție de care se vor aplica anumite restricții pentru afaceri, mai multe scenarii în funcție de care se vor putea desfășura conferințele, evenimentele culturale, artistice și de divertisment în aer liber, dar și evenimentele private, precum și alte asemenea măsuri.
3. Starea de alertă se aplică până pe 10 august, dar sigur va fi prelungită, din moment ce Guvernul are un plan de măsuri de relaxare ce cuprinde inclusiv luna august. Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile, începând cu 12 iulie și până pe 10 august. Cum planul de măsuri de relaxare al Executivului include luna august, cel mai probabil că starea de alertă se va prelungi din nou.
4. Cum 15 august este zi liberă legală, angajatorii trebuie să le dea liber salariaților care, în mod normal, ar lucra în ziua aceasta. Potrivit Codului muncii, data de 15 august este zi liberă legală, românii sărbătorind, în acea zi, Adormirea Maicii Domnului. Prin urmare, angajatorii trebuie să le dea liber angajaților care, în mod normal, ar trebui să lucreze atunci.
5. 16 august este termenul-limită pentru transmiterea la Finanțe a raportărilor contabile semestriale. Companiile pot transmite autorităților raportările contabile la 30 iunie 2021 până la data de 16 august 2021. Așa cum era de așteptat în urma modificărilor de anul trecut, numai cei cu o cifră de afaceri de peste un milion de euro trebuie să depună aceste raportări semestriale. În acest sens, Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat recent
formularele electronice care trebuie completate de către companii.
6. 25 august este termenul-limită de depunere a declarației de mediu care, cel puțin teoretic, începând de luna aceasta se va transmite exclusiv online. Totuși, n-ar fi exclus să intervină o nouă amânare, cum s-a mai întâmplat până acum, întrucât, deși trebuia să se treacă la transmiterea exclusiv online a declarației de mediu începând din februarie 2020, autoritățile au amânat de mai multe ori obligația. Concret, declarația de mediu a mai putut fi depusă în format tipărit și în luna iulie inclusiv, urmând ca abia din august 2021 să se treacă la depunerea exclusiv online. Dacă nu intervin modificări, firmele vor avea timp până la termenul-limită, care este 25 august, pentru a le transmite autorităților declarațiile de mediu în format electronic.
Notă: Această sinteză este scrisă și publicată de obicei în preajma începutului de lună. Sunt șanse mari ca ulterior publicării să apară schimbări la chestiunile incluse în sinteză (de exemplu, amânări de termene sau prelungiri de perioade) sau să apară chestiuni care nu erau prevăzute de redacție la începutul lunii (de exemplu, prevederi stabilite prin legi sau ordonanțe noi).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.