2 decembrie
Schimbare privind conectarea caselor de marcat. Începând cu aparatele achiziționate de firme din 2 decembrie, conectarea se face la data instalării lor. Totodată, începând cu 2 decembrie, în cazul aparatelor care nu pot fi conectate la internet, se transmite la Fisc o declarație în două zile lucrătoare de la data instalării. Avem, astfel, o trecere de la conectarea aparatelor achiziționate până acum, pentru care conectarea/declararea se făcea la anumite termene calendaristice fixe, la conectarea/declararea rapidă a aparatelor achiziționate în mod curent.8 decembrie
Prelungirea stării de alertă. Așa cum este de așteptat, Guvernul va prelungi, mai mult ca sigur, aplicarea stării de alertă și după data de 8 decembrie. Ceea ce rămâne de văzut este dacă restricțiile aplicabile în prezent vor fi păstrate la fel sau vor fi modificate.10 decembrie
Start la trecerea structurilor vamale în subordinea Ministerului Finanțelor. 10 decembrie este data de la care se va aplica noua lege ce prevede reorganizarea Fiscului prin trecerea structurilor vamale în subordinea ministerului. Deși nu avem un termen-limită clar pentru această operațiune, așa cum avem pentru mutarea structurilor de soluționare a contestațiilor fiscale, există termene punctuale în care Guvernul trebuie să pună la punct lucrurile (legislativ și practic).21 decembrie
Raportările fiscale care de obicei se depun pe data de 25 se depun în decembrie, așa cum ne-au obișnuit autoritățile în ultimii ani, până pe data de 21 (declararea taxelor salariale, deconturile de tva, declarația 100 pentru impozitul specific aferent semestrului 1 din 2021 și altele). Avem, în acest sens, o confirmare de la Fisc prin calendarul fiscal al anului 2021.Declarația de mediu va fi depusă exclusiv online pentru prima oară tot până la data de 21 decembrie, așa cum reiese, cel puțin momentan, din informațiile de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu. Însă, având în vedere nenumăratele amânări din ultimii doi ani, n-ar fi exclusă o nouă amânare.
25 și 26 decembrie
Zilele nelucrătoare de Crăciun. Angajatorii trebuie să dea liber salariaților care lucrează de obicei în weekend sau, dacă lucrează, să le acorde compensațiile legale (dacă nu vor să riște amenzi de mii de lei de la inspectorii muncii), conform Codului muncii. În acest an, prima și a doua zi de Crăciun pică sâmbătă și duminică, astfel că salariații care lucrează de obicei în intervalul luni-vineri nu pot beneficia de timp liber suplimentar.31 decembrie
Ultima zi de suspendare a facilităților pentru educația timpurie. Teoretic, până în această zi, Guvernul ar trebui să ia o decizie concretă - fie să prelungească perioada de suspendare, fie să corecteze prevederile care, în lipsa unei prelungiri, ar redeveni aplicabile. Este vorba, mai precis, de creditul fiscal aplicabil în cazul impozitului pe profit și de scutirea de taxe salariale pentru angajatorii care fac plăți pentru educația timpurie a copiilor salariaților - ambele sunt suspendate între 1 aprilie și 31 decembrie 2021.Termenul de dotare a automatelor comerciale cu case de marcat. Automatele comerciale deținute de companii ar trebui să fie dotate cu case de marcat până la 31 decembrie 2021, cel puțin teoretic. Însă șansele ca acest lucru să devină realitate sunt minime, din moment ce autoritățile încă n-au stabilit detaliile tehnice necesare, astfel că ne așteptăm la o nouă amânare.
Pregătiri pentru majorarea salariui minim pe țară. La firmele care au optat pentru încheierea actelor adiționale pentru a reflecta creșterea salariului minim brut pe țară de la 2.300 la 2.550 lei, începând cu 1 ianuarie 2022, data de 31 decembrie 2021 este ultima în care Codul muncii prevede că se pot încheia adiționalele respective. În schimb, raportarea în Revisal se va face până la finalul lunii ianuarie 2022.
Decembrie, ultima lună pentru care se pot cere unele ajutoare de stat. Concret, dacă Guvernul nu intervine, decembrie este ultima lună pentru care se vor mai putea cere la stat suvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic și acordarea indemnizației pentru profesioniștii cu activitatea întreruptă din cauza restricțiilor impuse în starea de alertă. Solicitările pentru decembrie se vor face efectiv în ianuarie.
O chestiune importantă privind concediile medicale. Angajatorii înștiințați de stat până la 31 iulie că sunt probleme la dosarele de decontare a concediilor medicale depuse mai pot rezolva situațiile semnalate până la 31 decembrie. Altfel plata sumelor cerute va fi respinsă definitiv.
Notă: Această sinteză este scrisă și publicată de obicei în preajma începutului de lună. Sunt șanse mari ca ulterior publicării să apară schimbări la chestiunile incluse în sinteză (de exemplu, amânări de termene sau prelungiri de perioade) sau să apară chestiuni care nu erau prevăzute de redacție la începutul lunii (de exemplu, prevederi stabilite prin legi sau ordonanțe noi).