Luna decembrie 2022 vine cu mai multe termene importante pentru domeniul agroalimentar, dar și cu câteva chestiuni ce trebuie rezolvate de Guvern pe ultima sută de metri înainte de trecerea în noul an.
1, 2, 25 și 26 decembrie
Ultimele libere din 2022. Pe lista zilelor nelucrătoare din acest an, ultimele trei figurează în luna decembrie. Astfel,
Ziua Națională (1 decembrie) și
Crăciunul (25 și 26 decembrie) sunt ultimele ocazii cu care salariații primesc liber, în afara repausului săptămânal obișnuit. Desigur, cei ce lucrează în liberele legale au dreptul la compensații din partea angajatorilor. Pentru bugetari, este liber inclusiv pe
2 decembrie, însă această zi lucrătoare se recuperează ulterior.
12 decembrie
Înscrierile pentru ajutorul pentru producătorii de făină, ulei, lactate și furaje. Pentru a ajuta producătorii de făină, mălai, ulei de floarea soarelui, lactate și furaje, în contextul în care se lovesc de dificultăți în procurarea materiei prime din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina, Guvernul a dat o schemă de ajutor ce permite solicitanților să ceară până la 500.000 euro. Cererile se pot depune, la direcțiile teritoriale pentru agricultură, până pe 12 decembrie.
13 decembrie
Înscrierile pentru ajutorul pentru fermierii care au culturi afectate de secetă. Pentru a veni în ajutorul fermierilor afectați de secetă în acest an, Guvernul a dat altă schemă de ajutor de stat. Astfel, producătorii agricoli ce au culturi afectate în proporție de cel puțin 30% pot cere, până pe 13 decembrie, un ajutor bănesc de până la 1.500 de lei pe hectar.
Depunerea primei declarații privind beneficiarii reali pentru firmele de stat. Regiile autonome, companiile și societățile naționale și societățile deținute integral sau majoritar de stat au fost introduse, de câteva luni, pe lista persoanelor juridice obligate să-și declare beneficiarii reali la Registrul Comerțului. Iar acestora li s-a stabilit o perioadă de 90 de zile pentru a depune prima astfel de declarație, termenul fiind pe 13 decembrie.
20 decembrie
Noi obligații pentru unele firme din domeniul HoReCa. Restaurantele, cantinele și firmele de catering, printre altele, trebuie să-și informeze clienții, începând din 20 decembrie, în legătură cu ingredientele produselor alimentare finite sau mâncărurilor pe care le vând, indiferent dacă acestea sunt destinate consumului pe loc sau acasă. Regulile se aplică și când mâncarea se vinde online.
21 decembrie
Termenul fiscal obișnuit din 25 decembrie se mută mai devreme. Declarațiile fiscale care de obicei se depun lunar până în data de 25 se transmit în decembrie 2022 cu câteva zile mai devreme, așa cum reiese din calendarul Fiscului. Asta în contextul în care 25 și 26 decembrie sunt libere legale în care nu se lucrează.
31 decembrie
Mai multe chestiuni importante. Pentru ultima zi din 2022 figurează mai multe chestiuni ce merită amintite. Printre acestea se numără probabila amânare a termenului de
dotare a automatelor comerciale cu case de marcat, prelungirea suspendării sau ajustarea
facilităților fiscale pentru educație timpurie ori termenul de implementare a directivei europene ce prevede că
veniturile obținute de comercianți prin marketplace-uri vor fi raportate Fiscului.
***
Notă: Această sinteză este scrisă și publicată de obicei în preajma începutului de lună. Sunt șanse mari ca ulterior publicării să apară schimbări la chestiunile incluse în sinteză (de exemplu, amânări de termene sau prelungiri de perioade) sau să apară chestiuni care nu erau prevăzute de redacție la începutul lunii (de exemplu, prevederi stabilite prin legi sau ordonanțe noi). Probabilitatea să apară schimbări este mult mai mare atunci când vorbim de finalul lunii decembrie, pentru că pot să vină mai multe măsuri importante, prin diverse ordonanțe sau legi, în vederea pregătirii următorului an.