Prin OUG 111/2021, companiile au posibilitatea, din luna noiembrie, să deconteze sumele aferente indemnizațiilor de șomaj tehnic acordate salariaților ca urmare a reducerii temporare a activității, total sau parțial, din cauza măsurilor luate prin hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă.
Cum termenul nu a fost prelungit până acum, companiile își pot deconta șomajul tehnic doar pentru luna octombrie, noiembrie și decembrie, pentru această ultimă lună urmând ca cererile să fie depuse în ianuarie.
Notă: La începutul lunii apăruse la Consiliul Economic și Social un proiect de ordonanță ce viza prelungirea măsurii cu încă trei luni, dar acesta nu a mai ajuns să fie adoptat de Guvern. Proiectul, de altfel, nu a apărut nici pe site-ul Ministerului Muncii în dezbatere.
Reamintim că decontarea șomajului tehnic se acordă firmelor:
- cu activitate întreruptă, total sau parțial, în urma restricțiilor impuse în timpul stării de alertă;
- cu activitatea suspendată, în urma unei anchete epidemiologice derulate de direcția teritorială de sănătate publică.
Mai multe detalii despre procedura de cerere a banilor pentru șomaj tehnic găsiți în acest articol.
Cum menționam în deschiderea articolului, OUG 111/2021 conține și prevederi legate de indemnizațiile acordate profesioniștilor cu activitatea întreruptă, total sau parțial. Și acest ajutor urmează să expire la finalul acestui an, dacă nu apar schimbări.
Conform actului normativ, indemnizația poate fi solicitată de:
- profesioniști, așa cum sunt ei reglementați de Codul civil;
- persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe, conform reglementărilor Legii 8/1996;
- persoanele care au încheiat convenții individuale de muncă în baza Legii nr 1/2005 a cooperației;
- sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri sau kinetoterapeuți, dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din inițiativa structurii sportive.
Notă: Indemnizația solicitată pentru luna decembrie se acordă în luna ianuarie din 2022, iar declararea ei la organele fiscale se face în declarația unică depusă în 2023.
După expirarea prevederilor OUG 111/2021, disponibile pentru angajatori și profesioniști vor rămâne doar două ajutoare de stat, respectiv indemnizația Kurzarbeit și indemnizația pentru PFA-urile cu activitate redusă (ambele prevăzute de OUG 132/2020).