Deși inițial se dorea prelungirea valabilității OUG 111/2021, Guvernul n-a apucat să facă asta până la 31 decembrie 2021, astfel că măsurile au fost reintroduse printr-un act normativ nou. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Muncii, prelungirea decontării șomajului tehnic nu a avut loc de la 1 ianuarie deoarece nu existau activități întrerupte din cauza pandemiei și, implicit, nici situații de acordare a șomajului tehnic. Totuși, afirmația secretarului de stat era eronată deoarece activitatea barurilor, discotecilor, cluburilor și a sălilor de evenimente este încă interzisă, prin HG ce prevede prelungirea stării de alertă.
Indemnizația de șomaj tehnic își va păstra aceeași valoare, respectiv 75% din salariul de bază al angajatului al cărui contract de muncă este suspendat, în limita a 75% din salariul mediu brut la nivel de țară, adică 4.571 lei (în condițiile în care salariul mediu brut din 2022 este de 6.095 lei).
De această indemnizație beneficiază salariații angajatorilor "pe durata întreruperii sau reducerii temporare a activității, ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României", dar și salariații "angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, cu excepția salariaților aflați în concediu medical și care primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă", potrivit prevederilor OUG 2/2022.
Angajatorii au posibilitatea de a solicita pentru aceeași perioadă din lună, pentru salariați diferiți, indemnizația de șomaj tehnic decontat și indemnizația Kurzarbeit (OUG 132/2020). Și în cazul aceluiași salariat, angajatorii pot solicita în aceeași lună, dar pentru perioade diferite, indemnizația de șomaj tehnic și indemnizația Kurzarbeit.
Există o serie de angajatori care sunt excluși de la posibilitatea de a-și deconta indemnizațiile de șomaj tehnic plătite salariaților:
- instituțiile și autoritățile publice;
- cei care, la data solicitării acestor sume, se află în faliment, dizolvare, lichidare sau au activitățile suspendate sau restricționate din alte motive decât cele generate de criza coronavirusului.
- dacă salariatul intră în șomaj tehnic pe un contract și pe altul rămâne activ, primește salariu, dar dacă veniturile salariale depășesc valoarea maximă prevăzută, respectiv de 75% din salariul mediu brut;
- în cazul în care salariatul care are două sau mai multe contracte de muncă și toate sunt suspendate conform OUG nr. 2/2022, indemnizația care poate fi decontată este cea obținută pentru contractul în care drepturile salariale sunt mai mari.
Indemnizația de șomaj tehnic decontată de stat e supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale (nu și contribuției asiguratorii pentru muncă). Modul de decontare urmează să fie stabilit în detaliu prin norme suplimentare, ulterioare ordonanței. Prin e-mail, se vor depune la agențiile de ocupare a forței de muncă, cereri de decontare însoțite de lista angajaților în șomaj tehnic, urmând ca plățile să se facă în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor.
Comentarii articol (0)