ACCES PREMIUM
De ce premium?
Profesioniștii cu activitatea întreruptă pot cere, din nou, indemnizația de pandemie de 75% din salariul mediu brut
Persoanele fizice autorizate (PFA) și profesioniștii a căror activitate este întreruptă, total sau parțial, ca urmare a efectelor produse de pandemia de coronavirus pot cere din nou, de astăzi, indemnizația în cuantum de 75% din salariul mediu brut din 2022, măsura fiind inclusă în OUG-ul prin care s-a reintrodus șomajul tehnic decontat de stat.
Articolul continuă mai jos
OUG 2/2022, publicată azi în Monitorul Oficial, stabilește că
din 20 ianuarie și până pe 31 martie 2022, profesioniștii și PFA-urile pot primi o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut, respectiv 4.571 lei, dacă se află în
"situația întreruperii activității ori a limitării capacității de funcționare pentru sectorul/domeniul de activitate ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României ori suspendarea activității în baza deciziei direcției de sănătate publică ori a hotărârilor consiliului județean pentru situații de urgență sau a municipiului București".Conform actului normativ, indemnizația poate fi solicitată de:
- profesioniști, așa cum sunt ei reglementați de Codul civil;
- persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe, conform reglementărilor Legii 8/1996;
- persoanele care au încheiat convenții individuale de muncă în baza Legii nr 1/2005 a cooperației;
- sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri sau kinetoterapeuți, dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din inițiativa structurii sportive.
Profesioniștii care primesc indemnizația de activitate întreruptă vor putea, după încetarea interzicerii sau suspendării activității, să beneficieze de indemnizația de activitate redusă prevăzută de OUG 132/2020, această situație fiind permisă și în aceeași lună, dar pentru perioade diferite. Același lucru va fi valabil și invers - trecerea de la indemnizația pentru activitate redusă la cea pentru activitate întreruptă.
Regulile fiscalizării indemnizațiilor de pandemie sunt aceleași care s-au aplicat măsurilor anterioare prevăzute de OUG 30/2020 și OUG 111/2021, respectiv pentru această sumă primită din partea statului vor trebui plătite, în 2023, prin declarația unică, impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate. Indemnizația de pandemie este scutită de contribuția asiguratorie pentru muncă.
Indemnizația se acordă pe baza unei
cereri și a unei declarații pe propria răspundere, însoțite de documentul care atestă întreruperea temporară a activității, total sau parțial.
Cererea se depune, lunar, prin mijloace electronice la agențiile pentru plăți și inspecție socială județeană, respectiv a municipiului București, până în ultima zi a lunii următoare celei pentru care se solicită indemnizația. Această indemnizație va fi acordată până la data de 31 martie 2022.
Același act normativ prevede și actualizarea valorii
indemnizației pentru profesioniști prevăzută de OUG 132/2020 la cuantumul de 41,5% din salariul mediu brut din 2022, respectiv 2.529 lei.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.