Indemnizația acordată în baza OUG 2/2022 poate fi solicitată de:
- profesioniști, așa cum sunt ei reglementați de Codul civil;
- persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe, conform reglementărilor Legii nr. 8/1996;
- persoanele care au încheiat convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 a cooperației;
- sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri sau kinetoterapeuți, dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din inițiativa structurii sportive.
Documentele ce trebuie depuse pentru primirea acestei indemnizații sunt: cererea de acordare și declarația pe propria răspundere, însoțite de copia documentului de identitate pentru PFA-uri, profesioniști și cei ce obțin venituri din drepturi de autor, copia după extrasul bancar, precum și decizia direcției de sănătate publică, dacă este cazul, lista persoanelor care vor beneficia de indemnizație (în cazul celor cu contracte de activitate sportivă și cu convenții de muncă în baza Legii cooperației) sau o copie a contractului de drepturi de autor și activități conexe.
Depunerea acestor documente se face doar electronic prin portalul e-guvernare.ro, platforma aici.gov.ro sau prin orice alt mijloc electronic de transmitere pus la dispoziție de unitățile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.
Cererile și documentele necesare se depun lunar, până în ultima zi a lunii următoare celei pentru care se solicită indemnizația. Astfel, profesioniștii au timp până la finalul lunii februarie să ceară banii pentru perioada 20-31 ianuarie.
Notă: Această indemnizație se acordă începând cu data de 20 ianuarie și până la 31 martie 2022.
Dacă vor depăși termenele de 28 februarie pentru plata indemnizației pentru ianuarie, 31 martie pentru plata indemnizației pentru februarie și 30 aprilie pentru luna martie, indemnizația pentru luna aferentă nu se mai acordă.
Plata indemnizațiilor se face în termen de 30 de zile de la ultima zi prevăzută pentru depunerea cererilor în conturile bancare ale PFA-urilor sau ale beneficiarilor.
Cei care vor cere statului aceste indemnizații vor trebui, în 2023, să declare și să plătească, prin declarația unică, impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate.
Comentarii articol (1)