Decontarea șomajului tehnic este posibilă, din nou, începând cu data de 20 ianuarie, urmând ca mecanismul să expire în data de 31 martie 2022.
Pentru a se folosi de acest mecanism reintrodus prin OUG 2/2022, angajatorii trebuie să trimită prin e-mail la agenția județeană de ocupare a forței de muncă de care aparțin (datele de contact ale AJOFM-urilor se regăsesc aici):
- o cerere semnată și datată de reprezentatul legal;
- o declarație pe propria răspundere;
- lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizație (sumată de reprezentantul legal).
Banii vor veni, în conturile bancare ale angajatorilor, în maximum 15 zile de la depunerea documentației, iar, ulterior încasării sumelor de la stat, indemnizațiile nete trebuie să ajungă la salariații suspendați în maximum trei zile lucrătoare.
Indemnizația de șomaj tehnic pe care o subvenținează statul e taxabilă și pentru aceasta trebuie declarate și plătite impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru pensii și sănătate. Pentru această indemnizație nu se aplică contribuția asiguratorie pentru muncă. Taxele sunt reținute și plătite de angajatori din sumele brute primite de la autorități.
Indemnizația de șomaj tehnic decontat de stat se acordă în cuantum de 75% din salariul de bază al angajatului al cărui contract de muncă este suspendat, în limita a 75% din salariul mediu brut la nivel de țară, respectiv 4.571 lei.
Există o serie de angajatori care sunt excluși de la posibilitatea de a-și deconta indemnizațiile de șomaj tehnic plătite salariaților, potrivit prevederilor OUG 2/2022:
- instituțiile și autoritățile publice;
- cei care, la data solicitării acestor sume, se află în faliment, dizolvare, lichidare sau au activitățile suspendate sau restricționate din alte motive decât cele generate de criza coronavirusului.
Comentarii articol (0)