Creșterea salariului mediu brut de la 1 ianuarie a atras după sine o serie de majorări a unor indemnizații și a unor sume de bani ce pot fi acordate de angajatori salariaților sau cetățenilor, din partea statului.
Potrivit Legii nr. 318/2021 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022,
câștigul salarial mediu brut este de 6.095 lei în acest an, în creștere față de valoarea de 5.380 lei din 2021. O dată cu această creștere se majorează și:
1. Firmele trebuie să știe că
plafonul pentru care nu se aplică taxe salariale în cazul achitării serviciilor turistice pentru angajatori a crescut, de la debutul acestui an, la 6.095 lei. Asta înseamnă că aceasta este noua valoare ce poate fi plătită pe an unui salariat pentru care nu se plătesc impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii.
2. Indemnizația pentru șomaj tehnic decontat este mai mare din acest an. Reintrodusă prin OUG 2/2022, indemnizația acordată salariaților care au contractele de muncă suspendate din cauza reducerii activității angajatorului pe fondul efectelor provocate de pandemia de coronavirus are o valoare legată de câștigul mediu salarial brut. Astfel, indemnizația acordată nu poate fi mai mare de 4.571 lei pe lună (75% din salariu mediu brut), indiferent dacă cuantumul de 75% din salariul de bază al angajatului depășește această sumă. Statul decontează doar atât și doar până în 31 martie 2022, restul putând fi completat de angajator, dacă deține bani suficienți.
3. Indemnizația acordată profesioniștilor cu activitate redusă sau întreruptă a crescut. Tot prin OUG 2/2022, s-a stabilit că
profesioniștii și PFA-urile cu activitatea întreruptă sau limitată din cauza efectelor pandemiei pot primi o indemnizație lunară de maximum 4.571 lei (75% din salariul mediu brut) până la data de 31 martie 2022. Totodată, același act normativ a majorat
indemnizația pentru profesioniștii cu activitate redusă, introdusă de OUG 132/2022, la 2.529 lei - 41,5% din salariul mediu brut din 2022 - indemnizația se acordă pe o perioadă de până la trei luni după terminarea stării de alertă decretată pe teritoriul României.
4. Părinții care stau acasă cu copiii lor pe perioada școlii online primesc din acest an o
indemnizație mai mare. Cuantumul prevăzut de OUG 110/2021 este tot de maximum 75% din salariul mediu brut. Astfel, pe perioada școlii online, părinții copiilor cu vârsta de 12 ani inclusiv pot sta acasă să îi supravegheze și să fie plătiți în continuare de angajator, cu maximum 4.571 lei pe lună, urmând ca
firma să deconteze de la stat sumele plătite angajaților.
5. Ajutorul de deces este, de la începutul acestui an,
de 6.095 lei pentru persoanele care figurează ca asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului unui pensionar. Jumătate din această valoare, respectiv 3.048 lei, se acordă pentru cei care nu figurează ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)