ACCES PREMIUM
De ce premium?
Angajatorul are libertatea de a impune testarea la birou, pe banii săi, chiar dacă salariații sunt vaccinați
Apariția a tot mai multor cazuri de infectări cu virusul SARS-CoV-2 în rândul celor deja vaccinați împotriva coronavirusului aduce în discuție posibilitatea ca angajatorul să decidă testarea și a salariaților vaccinați, pe lângă a celor nevaccinați, pentru a împiedica apariția de noi îmbolnăviri în rândul colectivului de muncă. Conform îndatoririlor pe care le are în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), angajatorul are tot dreptul pentru a impune asta, însă, pentru a fi legal, trebuie să o facă pe banii lui.
Articolul continuă mai jos
Testarea salariaților pentru depistarea unei infecții provocate de coronavirus se poate dovedi utilă dacă angajatorul vrea să împiedice îmbolnăvirile colective, a clienților sau terților cu care salariații intră în contact. Împiedicarea îmbolnăvirilor nu este doar un deziderat, ci chiar o obligație pe care o are conform
Legii nr. 319/2008 a securității și sănătății în muncă:
“Angajatorul are obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă”.
Dacă, de exemplu, până acum angajatorul testa periodic
doar pe salariații care, din diverse motive, nu s-au vaccinat, poate oricând să vină cu decizia de a testa întreg personalul, chiar și a celor inoculați. Așa cum studiile de specialitate realizate la nivel european au indicat, vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 oferă o anumită protecție împotriva infectării cu nouă tulpină Delta, dar nu în proporție de 100%. Totuși, inocularea acordă protecție ridicată împotriva formelor grave ale bolii.
Mai mult, cheltuielile angajatorului legate de testarea salariaților, indiferent de contextul epidemiologic,
sunt scutite de la plata impozitului și de contribuțiile sociale pentru pensii și sănătate, încă de la începutul anului.
Așa cum menționam într-un articol anterior, ideal ar fi să existe la nivelul firmei o politică privind testarea periodică - în felul acesta, va exista deplină transparență față de orice salariat angajat sau care va veni ulterior în firmă, dar și un cadru util pentru o eventuală inspecție fiscală, unde se vor putea pune în discuție astfel de cheltuieli ale firmei.
Reamintim faptul că
testarea impusă angajaților pe banii lor, indiferent că sunt vaccinați sau nu, nu are acoperire legală, așa cum nu este legală nici impunerea salariaților să se vaccineze.
Dacă domeniul de activitate îi permite și dorește să reducă riscul îmbolnăvirilor, angajatorul poate decide și trecerea la munca la domiciliu sau telemuncă pentru salariații care își pot desfășura astfel activitatea.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)