Testarea impusă de angajator, pe banii săi
Din rațiuni ce țin de sănătatea și securitatea la locul de muncă, legislație care, în această perioadă, e completată și cu cadrul legislativ „de pandemie”, angajatorii ar putea să-și oblige angajații să facă periodic, la locul de muncă, teste pentru depistarea COVID-19. Desigur, dacă nu există alternativa muncii de acasă. Dar, atâta timp cât vin la muncă, angajatorii pot să-și testeze salariații - pentru a preveni focarele de coronavirus la locul de muncă, pentru a proteja clienții, alți terți cu care angajații intră permanent în contact ș.a.m.d..
„Avem încă o situație în care drepturile și libertățile persoanelor interferează, iar impunerea unor condiții și/sau restricții trebuie să fie justificată și rezonabilă. În varianta în care testarea este decontată/suportată de angajator, avem numai problema consimțământului salariatului și cea cu privire la garantarea dreptului la muncă. În același timp, respectarea dreptului la ocrotirea sănătății presupune protejarea tuturor persoanelor care își desfășoară activitatea în același loc, fie că vorbim despre colegi sau despre alte persoane în cazul activităților care se desfășoară cu publicul”, explica, cu o altă ocazie, pentru redacția noastră, consilierul juridic specializat în relații de muncă, Dan Năstase.
Încă de la finele anului trecut, legiuitorul a decis să introducă în Codul fiscal inclusiv un regim fiscal care să-i încurajeze pe angajatori să suporte costurile unor astfel de testări: începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021, prin Legea nr. 296/2020, s-a stabilit ca toate cheltuielile angajatorului cu testarea pentru coronavirus a salariaților sunt scutite de impozit și de contribuțiile sociale pentru pensii și sănătate - scutire de taxele salariale (pentru că le regăsim la capitolul veniturilor salariale). Chestiunea nu se aplică doar acum, pe perioada stării de alertă, ci se va aplica la fel și după ce ieșim din starea de alertă.
Aici, ideal ar fi să existe la nivelul firmei o politică privind testarea periodică - în felul acesta, va exista deplină transparență față de orice salariat angajat sau care va veni ulterior în firmă, dar și un cadru util pentru o eventuală inspecție fiscală, unde se vor putea pune în discuție astfel de cheltuieli ale firmei.
Testarea pe banii angajaților
La acest moment, testarea impusă angajaților, pe banii acestora, nu este în acord cu legea. Cu atât mai mult pentru că există acea facilitate fiscală prezentată mai sus.
„Nu li se poate impune salariaţilor testarea periodică şi nici suportarea costurilor, angajatorul având la dispoziție alte măsuri legale de prevenție pe care le poate lua în calcul”, ne-a explicat Dan Năstase.
În spațiul public se discută însă tot mai mult despre angajații sistemului sanitar și faptul că ar urma să fie obligați ca, în cazul în care refuză vaccinarea, să trebuiască să-și suporte singuri costurile testării periodice - care, acum, e suportată de stat.
În eventualitatea în care vom vedea în Monitorul Oficial o atare obligație, chiar și dacă, să zicem, va include, încet-încet, mai multe categorii de angajați ai statului și nu numai, atunci ei vor trebui să se supună acelei norme legale. Desigur, vor avea oricând posibilitatea să conteste acele prevederi legale din perspectiva constituționalității lor - o posibilă discriminare, s-ar putea argumenta - însă până la momentul invalidării lor, obligațiile legale care le-ar reveni angajaților statului în acest context nu pot fi contestate. Pe scurt, dacă se va impune testarea periodică din banii angajatului care a refuzat vaccinarea, atunci aceștia vor trebui să se testeze pe banii lor.