ACCES PREMIUM
De ce premium?
Proiect al Ministerului Economiei
Administratorii “speciali” pentru privatizare din companiile de stat vor fi eliminați
Legea prin care au fost numiți administratorii care să ajute companiile de stat să se pregătească pentru privatizare urmează să fie abrogată, în mare parte, conform unui proiect de OUG inițiat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), lansat recent în dezbatere publică.
Articolul continuă mai jos
Proiectul de OUG urmează, dacă va fi adoptat, să elimine prevederile din
Legea nr. 13/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării referitoare la procedura de administrare specială și supraveghere financiară.
După oficializarea sa, prin publicarea în Monitorul Oficial, măsurile dispuse în procedura administrării speciale și supravegherii financiare instituită potrivit Legii nr. 137/2002 își vor înceta efectele în termen de maximum o lună.
“Pe hârtie, administratorii speciali pregăteau companiile de stat pentru privatizare. În realitatea, de ani de zile România n-a mai privatizat nimic. Din 2002, acești așa-ziși administratori tot pregătesc privatizări și se vede cât de bine au făcut-o după halul în care au ajuns cele mai multe companii de stat. (...) Din companiile «noastre» au făcut companiile «lor» și le-au transformat în găuri negre prin care au sifonat bani două decenii întregi. (...) Și dacă vă întrebați de unde au bani aceste găuri negre care sunt în pragul falimentului, răspunsul e simplu: de la buget, adică de la contribuabili. Companiile s-au îndatorat în neștire sub administrarea specială, apoi datoriile au fost șterse periodic. Regimul administrării «speciale» prevede chiar și suspendarea executărilor silite ale ANAF. Un privilegiu la care orice antreprenor normal, poprit de fisc până și pentru câțiva lei, nu poate nici să viseze. Uniunea Europeană ne-a tot cerut să abrogăm acest regim «special», avertizându-ne că suntem în risc de infringement”, a scris ministrul Economiei, Claudiu Năsui, pe pagina sa de
Facebook.
Ministrul Economiei afirmă că acești administratori speciali pentru privatizare primeau
salarii de până la 19.000 de lei pe lună.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, după încetarea administrării speciale, societățile de stat sau cu capital majoritar de stat să poată beneficia în continuare de suspendarea executării silite pentru creanțele bugetare, conform prevederilor OG 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale.
Atenție! Prevederile proiectului de OUG nu se aplică momentan. Pentru a se aplica, acesta trebuie aprobat de Guvern în ședința săptămânală, publicat în Monitorul Oficial, urmând ca efectele sale să se aplice în termen de o lună de la oficializare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (11)