Trei banci au depus ofertele angajante pentru privatizarea ultimei banci de stat, din cele patru care isi manifestasera interesul. Cistigatorul il aflam in septembrie.
Trei dintre cele patru banci care si-au manifestat interesul pentru privatizarea CEC, ultima banca aflata in proprietatea statului, au depus oferte angajante pina ieri la ora 17.00, cind a fost termenul-limita. Cele trei banci au fost Raiffeisen (Austria), OTP Bank (Ungaria) si National Bank of Greece-NBG (Grecia). EFG Eurobank este singura care nu a depus o oferta. Potrivit calendarului de privatizare a bancii, primele doua banci care au oferit cel mai mult vor intra in etapa finala a privatizarii, adica depunerea ofertelor imbunatatite. In varianta in care a treia oferta are un punctaj de sub 10% sau mai putin decit prima oferta, va fi si ea admisa si statul va avea de ales intre trei oferte imbunatatite. Potrivit unor surse de pe piata, cea mai buna oferta angajanta depusa ieri este de 500 de milioane de euro.
Cit vrem noi
Guvernul roman ar putea sa fie dezamagit de valoarea ofertelor pentru privatizarea CEC, acest fapt deschizind posibilitatea ca Guvernul sa suspende privatizarea, nota ieri "Financial Times", inaintea depunerii ofertelor. Asta pentru ca asteptarile oficialilor romani ar putea fi prea mari. In luna mai, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca se asteapta ca valoarea CEC sa fie de un miliard de euro (1,26 miliarde de dolari), in timp ce Casa de consultanta Merryl Lynch a calculat valoarea a 69,8% din CEC la numai 500 de milioane de euro.
Suma avansata de consultant l-a amuzat pe presedintele CEC, Eugen Radulescu, el argumentind ca activele bancii valoreaza in prezent circa 1,8 miliarde de euro. Cu toate acestea, oficiali ai Raiffeisen au declarat, in acelasi context, ca suma de un miliard de euro este prea mare. De asemenea, cei de la OTP au spus, tot in trecut, ca exista o mare diferenta intre asteptarile Guvernului si valoarea reala.
Poate ramine la stat
Un oficial al Ministerului Finantelor a declarat saptamina trecuta ca vinzarea CEC ar putea fi aminata pe termen nedefinit daca se intimpla ca valoarea ofertelor sa fie considerata prea redusa. Asteptarile Guvernului sint sustinute de vinzarea, din decembrie anul trecut, a Bancii Comerciale Romane (BCR), care a inregistrat un pret-record pentru o banca est-europeana.
Banca Erste a platit, la acea vreme, 3,75 miliarde de euro, pentru 61,88% dintre actiunile BCR, de sase ori echivalentul valorii contabile a bancii. De la prima licitatie pentru CEC, din octombrie anul trecut, doua banci s-au retras din cursa, banca franco-belgiana Dexia si cea italiana Monte Dei Paschi. Erste Bank s-a retras, de asemenea, dar dupa ce a cistigat licitatia pentru BCR.
Presedintele CEC a declarat recent ca banca italiana Monte Dei Paschi s-ar fi retras din cauza unor legaturi cu fostul guvern din Italia, iar, schimbindu-se executivul, probabil ca nu si-au clarificat politica.
Radulescu crede ca este posibil ca cei de la Dexia sa fi fost interesati sa preia o banca ieftina pe care s-o restructureze ei decit sa preia o banca deja restructurata, care nu mai poate fi la fel de ieftina. Dexia Bank a anuntat ca se retrage, fara a motiva in vreun fel optiunea.
Cistigatorul se afla in septembrie
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind unele masuri pentru continuarea procesului de privatizare a CEC a fost adoptat de Camera Deputatilor, pe 23 mai. Vinzarea pachetului de 69,8% dintre actiuni se va face in trei etape, doua dintre acestea fiind deja incheiate, respectiv depunerea ofertelor preliminare neangajate si depunerea ofertelor finale angajante.
Urmeaza etapa ofertelor finale angajante imbunatatite ale primilor doi participanti clasati (sau trei, dupa caz), care se va intimpla in luna august. Cistigatorul licitatiei va fi anuntat la mijlocul lunii septembrie, in caz ca statul va fi multumit de oferte.
Doi dintre cei trei ofertanti au active mai mari decit toate bancile din Romania
Casa de Economii si Consemnatiuni opereaza in 1.400 de filiale, cea mai mare retea din Romania. In prezent, CEC apartine in totalitate statului, prin intermediul Ministerului Finantelor, avind un statut care-i confera o pozitie speciala in sistemul bancar. Astfel, depozitele constituite de populatie au garantia totala a statului, pe de-o parte, iar pe de alta parte, finantarile acordate sint destinate exclusiv persoanelor fizice si intreprinderilor mici si mijlocii. Dupa privatizare, statul nu va mai garanta insa depozitele de la CEC. Dintre toate cele 1.400 de unitati, 900 de sedii sint in proprietatea bancii. Potrivit unor estimari citate de presedintele bancii, numai sediul central al CEC ar valora in jur de 25 de milioane de euro.
CEC se afla in continuare intr-un amplu proces de restructurare. A fost complet reorganizata activitatea bancii, atit la nivel central, cit si in teritoriu, a crescut numarul personalului care lucreaza direct cu clientii, concomitent cu reducerea numarului de salariati. In cadrul bancii activeaza peste 7.200 de salariati, cu 1.800 mai putin decit la startul programului de restructurare a bancii.
CEC este fondata in anul 1864 si are in prezent un capital social de 150 de milioane de lei noi.
Doritorii sint deja in Romania
Raiffeisen Zentralbank, institutia centrala a Raiffeisen Banking Group, a avut in 2005 un profit de peste 700 de milioane de euro, iar valoarea activelor sale se ridica la 94 de miliarde de euro, de aproape trei ori mai mult decit toate activele bancilor romanesti. In Romania, grupul este prezent din 1998, iar in 2001 a cumparat Banca Agricola. National Bank of Greece (NBG) are o retea de 570 de filiale, in Grecia, si este prezenta in Romania din 2003, cind a preluat Banca Romaneasca. La sfirsitul primului trimestru al acestui an, grupul NBG avea active totale de 61,1 miliarde de euro. Profitul consolidat al grupului NBG a fost in 2005 de 750 de milioane de euro, iar al bancii de 474,3 milioane de euro. Banca OTP are, in afara de Ungaria, operatiuni in Slovacia, Bulgaria, Romania, Croatia, Serbia, Rusia, avind aproximativ 1.000 de unitati. OTP a cheltuit in acest an peste un miliard de euro pentru achizitii. OTP a raportat active totale in valoare de 19,4 miliarde de euro, iar profitul net al bancii aferent anului trecut a fost de 564,1 milioane de euro. In Romania, banca este prezenta din 2004, cind a preluat RoBank.
Comentarii articol (0)