În practică, relațiile dintre reprezentanții asociației și proprietarii de apartamente pot fi uneori tensionate și pot chiar depăși limitele legii. Spre exemplu, o situație des întâlnită este cea în care administratorul nu acceptă decât plata întregii facturi sau o condiționează de plata sumelor pentru fondurile speciale ale asociației, respectiv fondul de rulment și cel de reparații. Legal, nu poate face acest lucru.
Toate relațiile dintre reprezentanții asociației si proprietarii de apartamente sunt reglementate de Legea nr. 196/2018
privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, deci și cele ce privesc încasarea și folosirea banilor.
Aceasta nu prevede nicio posibilitate prin care administratorul unei asociații de proprietari să poată refuza o plată fragmentată a cheltuielilor de întreținere, încercând în acest fel să determine plata întregii facturi. El nu poate, de asemenea, nici să condiționeze încasarea banilor pentru aceste cheltuieli de plata sumelor stabilite pentru
fondul de rulment sau fondul de reparații.După cum precizează Legea nr. 196/2018, fiecare asociație
este obligată să aibă un cont bancar. Așadar, toate plățile, indiferent de natura lor, se vor putea face în acest cont bancar, însă, pentru sumele reprezentând contribuția la fondul de reparații și cel de rulment, ”
administratorul eliberează chitanță nominală separată”, conform legii menționate mai sus.
Aceasta înseamnă, că, din moment ce el a încasat banii pentru întreținere, nu îi poate folosi pentru niciunul dintre cele două fonduri și nu poate refuza încasarea lor, dacă suma nu acoperă valoarea întreținerii dintr-o lună, adică dacă se face plata parțială a acesteia.
Legea obligă la afișarea contului bancar cu toate datele de identificare la avizier, așadar,
plățile se pot face și prin bancă, nu doar cu numerar. La plata prin instrumente bancare nu există nicio limitare a sumei, aceasta fiind strict la latitudinea celui care o efectuează. O astfel de limitare la plata cu numerar, adică refuzul aceptării unei sume care nu acoperă întreaga factură curentă, reprezintă o restricționare din partea administratorului.
Banii pe care îi plătim asociației sunt, de fapt, pentru acoperirea cheltuielilor cu servicii de care beneficiem. Dacă facem
o paralelă cu un alt furnizor de servicii, să zicem unul din sfera electricității, putem susține că, de multe ori, o plată parțială ne poate scuti de neplăceri.
De exemplu, să presupunem că nu avem posibilitatea de a achita întreaga factură pentru energie electrică. Dacă nu am plăti nicio parte din factura curentă, după un număr de zile, riscăm deconectarea de la rețeaua de distribuție. Însă, dacă achităm parțial factura, dăm dovadă de bună-credință, iar furnizorul, în multe dintre cazuri, ne păsuiește. Diferența care a rămas neachitată se va regăsi evidențiată pe următoarea factură.
Acceptarea plăților parțiale ar fi, oricum, în avantajul asociațiilor de proprietari, care ar avea mai mulți bani la dispoziție pentru a acoperi cheltuielile cu furnizorii de servicii.
Mai multe informații despre activitatea asociațiilor de proprietari poți găsi
aici.
Comentarii articol (4)