„Impozitul pe spectacole se calculează prin aplicarea cotei de impozit la suma încasată din vânzarea biletelor de intrare și a abonamentelor, exclusiv taxa pe valoarea adăugată”, scrie în documentul care va modifica articolul 481 din Codul fiscal. În regulile valabile până acum, precizarea din citat ce vine după virgulă nu exista.
Motivarea autorităților pentru această schimbare este una destul de vagă. „Impozitul pe spectacole se calculează prin aplicarea cotei de impozit la suma încasată din vânzarea biletelor de intrare şi a abonamentelor. (...) Se propune clarificarea modului de calcul al impozitului pe spectacole, în sensul precizării că acesta se calculează prin aplicarea unei cote la suma încasată din vânzarea biletelor de intrare şi a abonamentelor, exclusiv TVA”, era precizat în nota de fundamentare ce a însoțit OG 8/2021 în forma sa de proiect.
Asta înseamnă că impozitul plătit la stat pentru spectacole va fi mai mic decât până acum. Potrivit articolului 291 din Codul fiscal, pentru accesul la spectacole se aplică o cotă redusă de TVA de 5%.
Impozitul pe spectacole este reglementat în articolele 480 - 483 din Codul fiscal. Acesta este datorat de orice fel de persoană care organizează manifestări artistice, competiții sportive sau alte activități distractive și se declară și plătește efectiv la autoritățile locale.
„Orice persoană care organizează o manifestare artistică, o competiție sportivă sau altă activitate distractivă în România are obligația de a plăti impozitul prevăzut în prezentul capitol, denumit în continuare impozitul pe spectacole. Impozitul pe spectacole se plătește la bugetul local al unității administrativ-teritoriale în raza căreia are loc manifestarea artistică, competiția sportivă sau altă activitate distractivă”, scrie în Cod.
Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impozit la suma încasată din vânzarea biletelor de intrare și a abonamentelor (fără a lua în calcul TVA-ul, începând din 3 septembrie 2021), iar consiliile locale sunt cele care stabilesc efectiv cota aplicabilă:
- până la 2% pentru spectacolul de teatru, balet, operă, operetă, concert filarmonic sau altă manifestare muzicală, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competiție sportivă internă sau internațională;
- până la 5% în cazul oricărei alte manifestări artistice decât cele enumerate la primul punct.
Atenție! OG 8/2021 conține mai multe modificări la Codul fiscal, pe care le găsești prezentate în acest articol.