avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Taxe aplicabile biletelor la un eveniment
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Taxe aplicabile biletelor la un eveniment

Buna ziua, as dori sa organizez impreuna cu alte 3 persoane fizice un eveniment (petrecere) cu acces pe baza de bilete pentru ~300 de persoane. Mentionez ca nu urmaresc sa obtin profit, iar toate incasarile se vor duce fie pe plata localului, fie pe cumpararea de premii pentru o tombola. Din cate am inteles exista posibilitatea donatiei incasarilor catre o asociatie care la randul ei sa se ocupe de aceste plati pentru a nu fi nevoiti sa platim taxele catre stat aferente biletelor. Este adevarat? Daca da, care sunt etapele pe care trebuie sa le urmam. In caz contrar, exista vreo modalitate de a evita plata taxelor, din moment ce actiunea este non-profit?
Cel mai recent răspuns: gec3 , utilizator 18:05, 1 Mai 2018
Codul fiscal prevede :
ART. 273 Reguli generale
(1) Orice persoană care organizează o manifestare artistică, o competiţie sportivă sau altă activitate distractivă în România are obligaţia de a plăti impozitul prevăzut în prezentul capitol, denumit în continuare impozitul pe spectacole.

(2) Impozitul pe spectacole se plăteşte la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale în raza căreia are loc manifestarea artistică, competiţia sportivă sau altă activitate distractivă.

ART. 274 Calculul impozitului
(1) Cu excepţiile prevăzute la art. 275, impozitul pe spectacole se calculează prin aplicarea cotei de impozit la suma încasată din vânzarea biletelor de intrare şi a abonamentelor.

(2) Cota de impozit se determină după cum urmează:
a) în cazul unui spectacol de teatru, ca de exemplu o piesă de teatru, balet, operă, operetă, concert filarmonic sau altă manifestare muzicală, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competiţie sportivă internă sau internaţională, cota de impozit este egală cu 2%;
b) în cazul oricărei alte manifestări artistice decât cele enumerate la lit. a), cota de impozit este egală cu 5% .
(3) Suma primită din vânzarea biletelor de intrare sau a abonamentelor nu cuprinde sumele plătite de organizatorul spectacolului în scopuri caritabile, conform contractului scris intrat în vigoare înaintea vânzării biletelor de intrare sau a abonamentelor.

(4) Persoanele care datorează impozitul pe spectacole stabilit în conformitate cu prezentul articol au obligaţia de:
a) a înregistra biletele de intrare şi/sau abonamentele la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale care îşi exercită autoritatea asupra locului unde are loc spectacolul;
b) a anunţa tarifele pentru spectacol în locul unde este programat să aibă loc spectacolul, precum şi în orice alt loc în care se vând bilete de intrare şi/sau abonamente;
c) a preciza tarifele pe biletele de intrare şi/sau abonamente şi de a nu încasa sume care depăşesc tarifele precizate pe biletele de intrare şi/sau abonamente;
d) a emite un bilet de intrare şi/sau abonament pentru toate sumele primite de la spectatori;
e) a asigura, la cererea compartimentului de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale, documentele justificative privind calculul şi plata impozitului pe spectacole;
f) a se conforma oricăror altor cerinţe privind tipărirea, înregistrarea, avizarea, evidenţa şi inventarul biletelor de intrare şi a abonamentelor, care sunt precizate în normele elaborate în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, contrasemnate de Ministerul Culturii şi Cultelor şi Agenţia Naţională pentru Sport.

Mai multe detalii
[ link extern ]
Buna ziua,
Doresc sa organizez un cros caritabil. De unde pot achizitiona bilete fiscalizate. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imi raspunde si mie cineva? organizare spectacol gabitza1980 gabitza1980 Buna seara.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: eu si sotul meu suntem solisti de muzica populara.Vrem sa organizam un spectacol pe 20 iulie in satul sotului ... (vezi toată discuția)
Monografie si documente justificative seli seli Va rog sa imi spuneti si mie pentru o societate SRL / II , care organizeaza ocazional , concerte interactive pentru copii , ce documentele justificative ... (vezi toată discuția)
Impozit pfa CO.COS CO.COS [b]P[/b]ersoana [b]F[/b]izica [b]A[/b]utorizata care are ca unic obiect de activitate organizarea manifestarilor artistice (teatru papusi) are obligatia de a ... (vezi toată discuția)