Stelian Ion a fost revocat azi din funcția de ministru al justiției, în urma deciziei lui Florin Cîțu, premierul României. Funcția acestuia va fi ocupată temporar de Lucian Bode, actualul ministru al afacerilor interne. Decizia vine pe fondul unui conflict legat de aprobarea unui program de investiții care ar urma să fie accesat de autoritățile locale, pentru care ministerul justiției nu și-a dat avizul.
Astăzi, Klaus Iohannis, președintele României,
a semnat atât decretul pentru
revocarea lui Stelian Ion, cât și decretul pentru
numirea ca interimar la Justiție a lui Lucian Bode, conform unui comunicat de presă al Președinției, ambele documente fiind publicate și în Monitorul Oficial.
„A bloca activitatea Guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat. Am informat liderii coaliției despre această demitere. Nu mai accept pe nimeni în Guvern care să șantajeze, pe nimeni care să nu înțeleagă că noi aici nu vorbim despre primari, ci vorbim despre comunități și despre interesul cetățenilor”, a declarat aseară
Florin Cîțu, în urma ședinței Guvernului, referindu-se la un proiect de OUG al Ministerului Dezvoltării pentru aprobarea
programului „Anghel Saligny”.
Din declarațiile de azi ale fostului ministru reiese că nu s-ar fi respectat legislația, astfel că avizul era imposibil de dat înainte de a urma procedura corectă. În plus, în spațiul public au fost făcute mai multe declarații prin care se exprima o îngrijorare cu privire la utilitatea programului „Anghel Saligny”, prin care s-ar da bani autorităților locale pentru asfaltări și rețele de utilități.
„Ministerul Justiției nu primise proiectul în original, pe care să dea un aviz. Ca atare, termenul de patru zile în care trebuia dat avizul nici nu a început să curgă. Dacă ar fi fost altfel, ședința de guvern de ieri (miercuri - n. red.) ar fi continuat și s-ar fi adoptat actul normativ. Ministerul Justiției este o instituție respectabilă, unde lucrează oameni cu experiență, care nu își permit să își pericliteze cariera și să facă lucruri greșite, ilegale”, a precizat
Stelian Ion.
Conform
Codului administrativ al României,
funcția de membru al Guvernului încetează prin revocare, printre alte situații. Mai precis, prim-ministrul propune revocarea din funcție președintelui țării, care declară postul vacant. Tot premierul este cel care propune apoi numirea altei persoane în funcția vacantă.
„Numirea în funcția de membru al Guvernului, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, se face de Președintele României, la propunerea prim-ministrului.Prim-ministrul propune Președintelui României, în termen de 5 zile de la publicarea decretului prin care este constatată vacanța funcției, o persoană (...) pentru numirea în funcția de membru al Guvernului”, scrie în Cod. Apoi, președintele numește în funcție persoana propusă în zece zile de la primirea propunerii.
Totuși, există și situația în care
premierul propune un ministru interimar pe funcția vacantă, cum s-a întâmplat acum cu numirea lui Lucian Bode, ministrul afacerilor interne, ca interimar la Justiție. Interimatul poate dura cel mult
45 de zile, iar până la expirarea acestui termen premierul trebuie să vină o propunere de ministru „plin”.
În altă ordine de idei, Alexandru Nazare a fost înlocuit recent cu Dan Vîlceanu în funcția de
ministru al finanțelor.
Guvernul Florin Cîțu a fost format, în decembrie 2020, ca urmare a rezultatelor alegerilor parlamentare din aceeași lună. Deși PSD a obținut cele mai multe voturi, PNL, USR-PLUS și UDMR s-au aliat pentru a avea majoritate în Parlament și a numi actualul Guvern de coaliție.
Ca urmare a revocării lui Stelian Ion, în spațiul public au apărut declarații conform cărora coaliția de guvernare trebuie să-și schimbe premierul, dacă vrea să continue să funcționeze.
„Îmi doresc ca partenerii noștri de coaliție, USR-PLUS, să aibă înțelegerea, să aibă responsabilitatea să nu aleagă ieșirea de la guvernare, așa cum comunică de azi dimineață (miercuri - n. red.), pe diverse canale. Această coaliție este datoare să livreze reforme pentru români. Vă asigur că această guvernare continuă și că vom depăși și acest moment, pentru că interesul public, interesul românilor este mai presus de interesul unui om politic”, a mai declarat aseară Florin Cîțu.
Comentarii articol (0)