Deși chiriașul este cel care s-a folosit efectiv de apartament și a beneficiat de utilitățile diverșilor furnizori de servicii, Legea 196/2018 a prevăzut, în mod expres, că, în cazul închirierii, obligația de plată revine proprietarului: ”[î]n cazul închirierii (...) obligația de plată a cotelor de întreținere revine proprietarului, acesta recuperând de la beneficiarii dreptului de folosință a spațiilor respective contravaloarea acestora, în condițiile stabilite prin contractul de închiriere (...)”.
În textul legii se precizează că asociația de proprietari are dreptul de a acționa în instanță proprietarul pentru neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației. De asemenea, legea arată că, dacă în urma unei acțiuni în instanță rezultă o sentință favorabilă asociației, ea poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor prin modalitățile prevăzute de Codul de procedură civilă. Vorbim deci de executarea silită.
Până la introducerea unei acțiuni în instanță ce ar putea avea ca rezultat executarea silită a proprietarului, asociația, prin reprezentanții săi, are anumite obligații premergătoare:
- să notifice, în scris, proprietarul asupra datoriilor;
- să aștepte expirarea termenului de 90 de zile prevăzut de lege, de la data afișării cheltuielilor la avizier. Abia după acest temen îl va putea da în judecată pe proprietar.
Desigur, proprietarul va putea cere și el în instanță recuperarea sumelor de la chiriașul său.
Termenul pe care îl are la dispoziție asociația pentru a acționa în vederea recuperării datoriilor este de trei ani. Mai multe detalii în materialul de aici.
E de precizat aici că asociația poate stabili penalități pentru întârzierile la plata întreținerii, care pot fi de maximum 0,2% pentru fiecare zi de întârziere. Puteți citi mai multe aici.
Comentarii articol (2)