Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Cotaţiile futures la gaze în Europa au atins un nou record și s-ar putea dubla la iarnăCotaţiile futures la gaze pe piaţa europeană au urcat luni un nou maxim istoric, în condiţiile în care cantităţile de gaze naturale ruseşti care ajung în Europa printr-o conductă cheie s-au redus, ceea ce a afectat livrările pe o piaţă şi aşa tensionată.
La hub-ul de gaze din Olanda, preţurile la contractele futures pentru gaze cu livrare în luna următoare au crescut luni cu 3,4%, ajungând în jurul orei 9:19 până la 53,25 euro/MWh, potrivit Agerpres, care preia Bloomberg.
În condiţiile în care gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este cu 20% sub media sezonieră, cu câteva săptămâni înainte de a începe sezonul de încălzire, traderii urmăresc cu atenţie rutele de aprovizionare a Europei cu gaze ruseşti, precum şi cererea pentru iarnă, subliniază Julien Hoarau, preşedintele firmei franceze de consultanţă Engie EnergyScan.
Potrivit acestuia, Europa se va confrunta cu o iarnă dificilă, iar un scenariu de vreme extremă ar putea duce preţurile la peste 100 de euro pentru un Megawatt-oră (MWh).
Companiile germane, inclusiv din România, se plâng de creșterea prețurilor și de dificultăți în aprovizionareOpt din zece companii cu capital german care activează la nivel internaţional, inclusiv în România, se confruntă cu probleme din cauza creşterilor de preţuri şi a dificultăţilor din lanţul de aprovizionare, arată rezultatele unui sondaj realizat de AHK România - Camera de Comerţ Româno-Germană.
„Companiile din industrie se confruntă, în prezent, cu o nouă provocare a pandemiei de coronavirus. Nu doar lipsa unor produse şi evoluţia preţurilor în sine cauzează probleme majore, ci mai ales lipsa de predictibilitate care rezultă din acestea.Lanţurile de aprovizionare devin din ce în ce mai 'neplanificabile', deoarece schimbările bruşte, neplanificate în lanţurile de aprovizionare ale partenerilor de afaceri fac ca propria producţie să fie din ce în ce mai lipsită de predictibilitate, cu multe schimbări de plan pe termen foarte scurt.Acest lucru duce şi la creşterea costurilor”, a explicat Sebastian Metz, director general şi membru în Consiliul Director al AHK România.
Euro urcă la un nou maxim istoric faţă de leu, pentru a treia zi consecutivEuro se apropie de 4,95 lei și atinge un nou maxim istoric în raport cu leul. Banca Naţională a României a anunţat un curs de referinţă de 4,9475 lei pentru un euro azi, în creștere cu aproape 0,60 de bani față de cotația anunțată vineri de banca centrală.
Euro a început anul la un curs de 4,8691 lei, potrivit Mediafax.
Dolarul american este cotat la 4,1718 lei, în creștere ușoară, iar lira sterlină la 5,7727 lei, în creștere.
„Furtună perfectă” în construcții în Marea Britanie. Criza de muncitori și șoferi de camion a aruncat în aer prețurile după BrexitCompaniile de construcții sunt nevoite să încetinească ritmul proiectelor sau chiar să oprească lucrările pe fondul unei „furtuni perfecte în construcții”, care pune sub semnul întrebării revenirea economică a Marii Britanii, arată o analiză The Independent.
Costul materialelor de construcție a crescut cu 20%, agravând problemele cu care se confruntă industria în valoare de aproximativ 117 miliarde de lire sterline.
Criza de muncitori și livrările întârziate în Regatul Unit, din cauza crizei de șoferi de camion, alături de o criză globală în domeniul materialelor de construcții și noua birocrație generată de Brexit, pun piedici proiectelor de construcții din Marea Britanie și alimentează creșterea prețurilor, avertizează companiile din domeniu.
Multe companii mai mici de construcții, care reprezintă aproximativ 90% din acest sector, se văd nevoite să oprească proiectele.
Comentarii articol (0)