ACTUALIZARE (16.01.2023): Până la urmă, noul sistem de impozitare locală prevăzut de OG 16/2022 a fost amânat, prin legea de aprobare a ordonanței, pentru anul 2025. Astfel, Legea 252/2022 se aplică, până la urmă, pentru anii 2023 și 2024.
__________
Această situație confuză a ajuns să devină realitate deoarece Guvernul a inițiat, a adoptat și a oficializat OG 16/2022 în timp ce Legea 252/2022 era trimisă la promulgare.
Deși trecuseră deja cinci zile de când ordonanța apăruse în Monitorul Oficial, șeful statului n-a profitat de ocazie ca să întoarcă legea în Parlament, ci a promulgat-o, iar aceasta a fost oficializată vineri. Evident, nici Guvernul n-a așteptat îndeajuns, pentru a-și da ordonanța după ce ar fi apărut legea, ci a preferat să accelereze procedura de adoptare, fără să țină cont de o „încrucișare” nedorită.
Mai precis, iată cum arată cronologia acestei gafe:
- 22 iunie: Camera Deputaților, în calitate de For decizional, adoptă proiectul de lege;
- 2 iulie: proiectul de lege este trimis la promulgarea prin decret al președintelui României;
- 4 iulie: Ministerul Finanțelor pune în dezbatere proiectul de OG;
- 15 iulie: Guvernul adoptă proiectul de ordonanță, iar în aceeași zi OG 16/2022 apare în Monitorul Oficial;
- 20 iulie: șeful statului promulgă proiectul de lege;
- 22 iulie: Legea 252/2022 este publicată în Monitorul Oficial.
Iată situația pe scurt:
- Legea 252/2022, care modifică doar alineatul 4 al articolului 458 și alineatele 8 și 9 ale articolului 460 din Codul fiscal (anumite reguli privin impozitele pe clădiri), intră în vigoare pe 25 iulie 2022, iar prevederile sale se aplică pentru impozitul pe clădiri datorat începând cu data de 1 ianuarie 2023;
- prevederile din OG 16/2022 referitoare la impozitele locale (printre care și modificarea radicală a articolelor 458 și 460) se aplică de la 1 ianuarie 2023, însă actul este în vigoare din 18 iulie 2022.
Ce prevede legea dată de Parlament
Proprietarii de clădiri nerezidențiale (persoane fizice sau juridice) vor trebui notificați de către organele fiscale locale că trebuie să le reevalueze pentru a achita cota obișnuită a impozitului local. Astfel, cota majorată a impozitului local va putea fi aplicată numai dacă s-a făcut notificarea, dacă proprietarul nu face reeevaluarea periodică necesară. În lipsa notificării autorităților locale, se va aplica cota obișnuită de impozitare locală, chiar dacă n-a fost făcută reevaluarea.
În esență, organele fiscale locale vor trebui să notifice proprietarii de clădiri nerezidențiale că trebuie să le reevalueze pentru a putea achita cota obișnuită de impozit local.
Notificarea va trebui făcută anual, prin intermediul Spațiului Privat Virtual (sau, acolo unde este cazul, prin poștă), până la data de 31 octombrie și va viza impozitul local pentru anul următor. În lipsa notificării, proprietarul va datora cota obișnuită de impozit local, chiar dacă n-a făcut evaluarea periodică necesară. Prin urmare, cota majorată se va aplica doar dacă proprietarul rămâne pasiv chiar și după ce este atenționat de autoritățile locale.
Care este problema? Problema este că noul sistem dat de Guvern a eliminat cerința raportului periodic de evaluare (autoritățile vor folosi studiile de piață publicate de Uniunea Națională a Notarilor Publici) și posibilitatea de a aplica o cotă majorată a impozitului pe clădiri în lipsa reevaluării periodice. Practic, prevederile vizate de Legea 252/2022 au căpătat, în urma apariției OG 16/2022, o formă complet diferită. Sistemul actual al impozitării locale arată complet diferit de sistemul care se va aplica de la 1 ianuarie 2023.
În prezent, în cazul în care proprietarul persoană juridică al clădirii nerezidențiale n-a actualizat valoarea impozabilă, în ultimii cinci ani anteriori anului de referință, cota impozitului pe clădire este stabilită automat la 5%. În mod normal, cota aplicabilă în acest caz este între 0,2% și 1,3% (asupra valorii impozabile a clădirii nerezidențiale).
Tot în prezent, în cazul în care proprietarul persoană fizică al clădirii nerezidențiale n-a actualizat valoarea impozabilă, în ultimii cinci ani anteriori anului de referință, cota impozitului pe clădire este stabilită automat la 2% (aplicată asupra valorii impozabile determinate conform regulilor pentru impozitul pe clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice). În mod normal, cota aplicabilă în acest caz este între 0,2% și 1,3%.
Practic, față de regulile actuale, se va introduce această obligație a autorităților locale de a notifica proprietarii de clădiri nerezidențiale. Aplicarea cotei majorate de impozit va depinde de efectuarea notificărilor, în condițiile în care acum se aplică automat cota majorată. Reglementarea actuală prezumă reaua-credință a proprietarilor, sancționând automat nedepunerea periodică a raportului de evaluare.
Problema este, desigur, că regulile pe care au lucrat parlamentarii s-au schimbat radical prin OG 16/2022.
Atenție! Este neclar momentan dacă apariția Legii 252/2022 va strica sau nu noul sistem al impozitelor locale stabilit de Guvern a se aplica din 2023. Vom reveni cu clarificări când ne va răspunde Ministerul Finanțelor.
Comentarii articol (0)