În condițiile în care, mai nou, contractele de vânzare a mașinilor pot fi încheiate și în formă electronică, nu numai în format fizic, tipărit, Ministerul Finanțelor (MF) a venit cu câteva clarificări în acest sens, la solicitarea redacției noastre, privind modul în care se poate face, concret, acest demers. Astfel, dacă optează pentru încheierea în formă electronică a contractelor, atât vânzătorul, cât și cumpărătorul trebuie să dețină un certificat calificat pentru semnătură electronică. De asemenea, după cum au mai menționat autoritățile, se poate folosi, în acest scop, un model de formular deja existent în legislație.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Astfel, ”persoanele care înstrăinează sau dobândesc mijlocul de transport și optează pentru această formă de încheiere, semnare și comunicare a acestor acte trebuie să dețină un certificat calificat în condițiile Legii nr. 455/2001privind semnătura electronică, republicată, cu completările ulterioare.”
Prin urmare, cei care vor să încheie contractele de vânzare a mașinilor în format electronic trebuie să aibă un certificat calificat de semnătură electronică. Ceea ce înseamnă că, dacă doar una dintre părți (cumpărătorul sau vânzătorul) are un astfel de certificat calificat, tranzacția nu se poate încheia în format electronic.
Evident, în cazul în care vânzătorul și cumpărătorul nu dețin un astfel de certificat, pot încheia totuși tranzacția în varianta clasică, în format fizic, tipărit pe hârtie.
Încheierea contractelor de vânzare a mijloacelor de transport în format electronic reprezintă o măsură introdusă recent în legislație, pentru care se poate opta indiferent dacă e vorba despre o tranzacție între două persoane cu domiciliul fiscal în țara noastră sau între o persoană rezidentă în România și una cu rezidență străină.
De asemenea, în ceea ce privește modelul de contract ce poate fi folosit pentru încheierea în formă electronică, cei de la MF au specificat că “[î]n Ordonanța Guvernului nr. 8/2021 nu este prevăzut un formular pentru această situație, motiv pentru care se poate utiliza formularul ITL 054 prevăzut în Anexa 2 la Ordinul nr. 1.069/1.578/114/2016 pentru aplicarea pct. 101 din titlul IX, «Impozite şi taxe locale», din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal”.
În plus, potrivit clarificărilor MF, dacă agenția Fiscului nu dispune de semnătură electronică în conformitate cu prevederile Legii nr. 455/2001, documentul încheiat în formă electronică se poate transmite, după completare, și în formă scanată, în fişier format .pdf, "cu menţiunea letrică «Conform cu originalul»,acest document având aceeași valabilitate ca și documentul semnat de către organul fiscal local cu semnătură electronică.”
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)