ACCES GRATUIT
Autoritățile pregătesc măsuri pentru a ajuta tinerii șomeri fără școală și experiență să se angajeze
Mai multe măsuri finanțate din fonduri europene urmează să fie implementate de autorități în perioada următoare, conform unui comunicat de presă publicat marți de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Acestea vizează, în principal, ajutarea tinerilor șomeri fără școală și experiență profesională să se angajeze.
Articolul continuă mai jos
Este vorba, mai precis, de
șomerii tineri, care au între 16 și 30 de ani, care nu merg la școală și nu participă la activități de formare profesională (tineri NEET, așa cum sunt denumiți în legislație).
„Avem datoria de a-i ajuta pe acești tineri cu situație dificilă să ajungă să aibă un trai decent aici, în țară. Ei dețin totodată un potențial imens pentru economie. Gândiți-vă ce ar însemna ca ei să ajungă să lucreze aici, în țară, acum când este atâta nevoie de forță de muncă. Prin proiectele pe care le lansăm în această perioadă, ajungem la un număr semnificativ de tineri NEET și vor mai urma”, a declarat
Csilla Hegedüs, secretar de stat în MIPE. Conform autorităților, măsurile vor ajuta
peste 1.600 de tineri.
În esență, tinerii care pot fi angajați ușor vor fi plasați pe locuri de muncă vacante sau vor fi înscriși în programe de sprijin financiar și consiliere pentru înființarea de întreprinderi sau în programe de formare profesională. Totodată, tinerii care urmează să fie angajați vor putea beneficia de primă de activare, încadrare sau instalare și/sau de subvenționarea locului de muncă ori de înscrierea în programe de ucenicie/stagiu.
Tinerii care n-au terminat învățământul obligatoriu vor putea accesa programele educaționale de tip „A doua șansă” sau programele de recunoaștere a competențelor dobândite deja „neoficial”.
Tinerii care sunt mai greu de angajat vor putea beneficia de un pachet personalizat de măsuri. Printre altele, vorbim de sprijin la găsirea unui loc de muncă, plasarea pe piața muncii și integrarea la noul loc de muncă sau acompanierea pentru menținerea în câmpul muncii, printre altele.
În același timp, autoritățile vor obține bani europeni pentru a finanța unele măsuri de încurajare a angajării tinerilor, pe care legislația în vigoare deja le conține. În esență, angajatorii vor primi o subvenție lunară temporară pentru fiecare tânăr încadrat în muncă.
Potrivit autorităților, în România există în jur de 400.000 de tineri șomeri fără educație și experiență profesională.
„România se plasează în primele cinci poziții din Europa, după Italia, Bulgaria, Grecia și Croația în ceea ce privește numărul tinerilor care fac parte din categoria NEET. Fenomenul părăsirii timpurii a școlii, în special în rândul tinerilor ce provin din medii defavorizate, se traduce într-o rată mare a șomajului pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 16-29 ani, dificultățile întâmpinate de tinerii NEET accentuându-se în contextul crizei sanitare. Mai mult, deși în România este estimat un număr total de 400.000 tineri NEET, în prezent doar o mică parte dintre aceștia (aproximativ 15%) sunt înregistrați în baza de date a [Agenției Naționale de Muncă], iar mai puțin de 1% primesc indemnizație de șomaj”, scrie în comunicat.
Foarte important de precizat este că tinerii pot beneficia de ajutorul autorităților numai dacă
se înregistrează, ca șomeri, la agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)