Absența nemotivată nu poate fi trecută în registrul salariaților nici dacă salariatul nu își îndeplinește programul total de lucru și pleacă după câteva ore, indiferent dacă anunță sau nu că pleacă. Salariatul va fi plătit în ziua respectivă doar pentru orele muncite, nu ca pentru o zi normală de lucru, dar nu va putea să fie trecut absent nemotivat.
Nici situația în care salariatul se prezintă la muncă pentru a discuta cu un superior pentru a-i explica personal motivul pentru care nu poate sta la program, în cazul apariției unei situații neprevăzute, dar nu stă la program nu poate fi încadrată ca absență nemotivată.
Subliniem faptul că angajatorii care folosesc absențele nemotivate ca o măsură de "corectare" a comportamentului unui salariat riscă, în cazul unui conflict de muncă ajuns în instanță, să plătească atât banii pe care nu i-au plătit angajatului, cât și daune morale.
Singurul caz în care un salariat poate fi trecut absent nemotivat la locul de muncă este dacă nu se prezintă la program și nu își anunță superiorul direct despre acest lucru.
Dacă lipsește nemotivat mai multe zile, unui salariat i se poate suspenda contractul individual de muncă, ca măsură disciplinară, însă acest lucru este posibil doar dacă această procedură și condițiile aplicării ei sunt prevăzute în contractul individual sau cel colectiv de muncă sau în regulamentul intern. Condițiile ar putea să presupună, de exemplu, că firma a încercat să dea de salariat și să afle motivul pentru care nu a venit la lucru sau că suspendarea nu poate opera chiar din prima zi de absență, ci din a doua sau a treia, să zicem. Dacă ne gândim, de exemplu, la angajatul care a suferit un grav accident și de care firma nu află cu celeritate, neexistând un contact direct cu un apropiat al angajatului.
Absențele nemotivate ale salariatului reprezintă un tip de abatere disciplinară, dacă acest lucru este menționat în documentele de muncă, iar angajatorul are dreptul să aplice sancțiuni disciplinare salariaților care săvârșesc această faptă. Aceste sancțiuni disciplinare pot fi acordate, în afara avertismentului scris, doar în urma unei cercetări disciplinare și nu pot fi altele decât cele prevăzute deja de Codul muncii.
Util: Ghidul cercetării disciplinare: Reguli pe care trebuie să le respecți pentru o procedură corectă și exemple din practică