Absentarea nemotivată nu este lăsată, în general, fără consecințe la nivelul firmei. Niciunui angajator nu poate să-i fie indiferentă lipsa nemotivată a unui angajat sau situația în care acesta decide să vină la muncă oricând vrea.
Se vorbește adesea despre suspendarea contractului în cazul absențelor, dar aceasta nu operează automat, în sensul că firma, dacă se constată lipsa angajatului, nu poate opera suspendarea imediat în sistem.
„Contractul individual de muncă poate fi suspendat în situația absențelor nemotivate ale salariatului, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum și prin regulamentul intern”, scrie în Codul muncii.
Nu e nevoie de demararea cercetării disciplinare pentru a se întâmpla acest lucru. Dar fără unul dintre aceste documente, în care să fie descrise condițiile, nu se poate opera suspendarea pe acest motiv. Condițiile ar putea să presupună, de exemplu, că firma a încercat să dea de salariat și să afle motivul pentru care nu a venit la lucru sau că suspendarea nu poate opera chiar din prima zi de absență, ci din a doua sau a treia, să zicem. Dacă ne gândim, de exemplu, la angajatul care a suferit un grav accident și de care firma nu află cu celeritate, neexistând un contact direct cu un apropiat al angajatului.
În condițiile de suspendare angajatorul poate decide chiar și perioada de suspendare.
Bine de știut: Nu poți folosi amprentarea pentru pontaj și să-i consideri absenți nemotivat pe angajați dacă nu vor s-o folosească
Comentarii articol (2)