Discutam, luna aceasta, despre ideea că firmele care vor să încurajeze vaccinarea printre proprii salariați ar putea să le ofere acestora, după vaccinare, diverse bonificații. Până la urmă, dacă statul o face (vezi Loteria vaccinaților sau oferirea de tichete de masă de 100 de lei celor care se vaccinează cu schema completă), privații de ce nu ar face-o?
Două avocate explicau, într-un material publicat recent pe avocatnet.ro, că recompensarea salariaților care s-au vaccinat nu e de plano discriminatorie și că la discriminare se ajunge într-un alt mod: practica nu are ca efect îngradirea unor drepturi fundamentale ale salariaților nevaccinați și, în plus, se poate considera că are un scop legitim.
Firmele pot face eforturi să convingă salariații să se vaccineze - eforturi, iar nu presiuni!
„La nivelul fiecărei companii, angajatorii care doresc să încurajeze vaccinarea propriilor angajați ar putea avea în vedere măsuri precum:
- inițierea unor campanii interne de informare, în cadrul cărora ar putea transmite angajaților informații cu privire la beneficiile vaccinării asupra sănătății și prevenției efective împotriva răspândirii coronavirsului, provenind din surse oficiale, precum autoritățile publice din domeniul sănătății.
- angajații ar putea fi informați despre activitățile/ evenimentele la care pot avea acces dacă sunt vaccinați ori despre promoții/ reduceri pe care le oferă diverși comercianți pentru persoanele vaccinate.
- promovarea măsurii de acordare a zilelor libere pentru vaccinare, măsură prevăzută de Legea 55/2020, ori chiar suplimentarea de către angajator (opțională) a numărului de zile libere plătite acordate angajaților vaccinați.
- alternativ, se poate avea în vedere doar acordarea unor ore libere plătite în timpul programului pentru deplasarea la centrul de vaccinare.
- organizarea sau decontarea participării (tariful biletelor) la activități culturale/ sportive/ artistice la care se solicită prezentarea dovezii de vaccinare (e.g. excursii, concerte, filme în aer liber, festivaluri, teatru).
- acordarea unor stimulente financiare angajaților care aleg să se vaccineze, precum bonusuri punctuale la salariu ori alte beneficii în natură (precum produse ori servicii din portofoliul societății, gratuite sau la prețuri reduse).
În aceste cazuri, angajatorii trebuie să aibă în vedere și respectarea regimului fiscal aplicabil acestor beneficii/ stimulente”, scriu avocații de la Filip&Company.
Util: Zile libere pentru vaccinare: Ce date personale trebuie să prelucreze angajatorii și pentru cât timp
Practic, dacă aleg să le dea bani, de pildă, avocații atrag atenția asupra cuantumului/valorii acestor bonificații: am putea vorbi de discriminare „dacă stimulentele financiare acordate ar fi exagerate/ disproporționate față de nivelul veniturilor salariale acordate în mod normal salariaților respectivi (o analiză particularizată trebuie efectuată de la caz la caz)”. Și, desigur, firmele nu trebuie să scape din vedere aici tratamentul fiscal aplicat acestor beneficii extrasalariale.
Un caz interesant, recent, este al companiei Amazon, care a organizat propria sa loterie pentru angajații care se vaccinează, unde a pus la bătaie premii substanțiale. Un premiu în bani de 100.000 de dolari și automobile. Într-o recentă postare pe Instagram, compania îi prezintă pe primii trei câștigători ai campaniei. În mod cert, modul de recompensare al companiei Amazon este unul mai mult decât generos - vorbim însă de o loterie, nu de o recompensare generalizată, a tuturor celor care s-au vaccinat, dar la care nu se pot înscrie, evident, aceia dintre angajați care nu s-au vaccinat.
Ideal ar fi ca firmele să aibă cunoscute, la vedere, altfel spus, aceste politici de recompensare a celor care se vaccinează. Altfel, în lipsa transparenței acestora, se pot naște suspiciuni de discriminare. Avocații recomandă și consultarea reprezentanților salariaților sau a sindicatului, acolo unde există.