- de la 1 ianuarie 2022, transmiterea fișierului SAF-T va deveni obligatorie pentru marii contribuabili - cei care sunt încadrați la această categorie la data de 31 decembrie 2021;
- de la 1 ianuarie 2023, transmiterea fișierului SAF-T va deveni obligatorie pentru contribuabilii mijlocii - cei care sunt încadrați la această categorie la data de 31 decembrie 2021;
- de la 1 ianuarie 2025, transmiterea fișierului SAF-T va deveni obligatorie pentru contribuabilii mici - cei care sunt încadrați la această categorie la data de 31 decembrie 2021.
Evident, incertitudinea cea mai mare este la marii contribuabili care, în urma unei reclasificări, ar putea trece la categoria celor mijlocii și la contribuabilii mijlocii care, în urma unei reclasificări, ar putea trece la categoria celor mari. Unii poate vor afla foarte târziu că sunt obligați să folosească SAF-T din 2022, pe când alții vor afla că au investit acum degeaba și că puteau aștepta până în partea a doua a anului 2022.
Reclasificarea firmelor din România în funcție de dimensiune a fost anunțată în martie 2021, de către Mirela Călugăreanu, președintele Fiscului. Aceasta a atenționat că operațiunea va fi desfășurată după ce firmele își vor fi depus situațiile financiare pentru 2020. Deși termenul-limită pentru bilanțuri a expirat la finele lunii mai 2021, Fiscul n-a făcut pași vizibili pentru a pune la punct acea reclasificare, cel puțin până acum.
„Vreau să comunic faptul că, după depunerea bilanțurilor contabile aferente anului 2020, noi vom reconstrui pachetele de contribuabili - mari contribuabili, contribuabili mijlocii și mici contribuabili. Desigur, suntem conștienți că exercițiul financiar 2020 este influențat de efectele COVID-19. De aceea, vom face o analiză în dinamica criteriilor, a indicatorilor. Și, de asemenea, după ce ne finalizăm strategia pe baza datelor din bilanțurile contabile aferente exercițiului 2020, vreau să avem o comunicare cu mediul de afaceri apropo de filtrele și criteriile care trebuie introduse sau eliminate. Oricum, datele vor fi analizate în dinamică, pentru că ultima selecție din această perspectivă s-a realizat în 2016, cu implementare de la 1 ianuarie 2017”, declara, astă-primăvară, Mirela Călugăreanu, la o conferință de fiscalitate organizată de PwC România.
Astfel, probabil că vom avea ordine noi pentru reclasificarea planificată în 2021. Cea mai recentă reclasificare a fost făcută în 2017, în baza Ordinului Fiscului 3.609/2016 (mari contribuabili) și a Ordinului Fiscului 3.610/2016 (contribuabili mijlocii).
De precizat că firmele vor primi, în primă fază, niște perioade de grație pentru primele raportări, astfel că nu vor fi sancționate din start dacă întârzie cu declarația 406.
Fișierul SAF-T va permite Fiscului să aibă acces aproape în timp real la datele firmelor legate de taxe, impozite, stocuri, active, parteneri de afaceri, facturi și registre contabile, printre altele.
Atenție! Proiectul de ordin cu normele SAF-T se va aplica doar după ce este aprobat și publicat în Monitorul Oficial. Orice modificare ce ține de clasificarea contribuabililor ar trebui publicată în dezbatere, adoptată și oficializată pentru a se aplica până la finalul anului 2021.