Privind strict din punct de vedere al locului muncii, în cazul telesalariaților nu avem nici un loc fix și nici obligația acestora de a declara angajatorului locul din care își vor desfășura activitatea, fiind însă posibilă stabilirea, cel puțin la nivel de principiu, a unei perioade sau chiar a zilelor în care activitatea se va desfășura de la sediul angajatorului sau într-un loc de muncă organizat de acesta.
Perioada și/sau zilele în care telesalariatul își va desfășura activitatea într-un loc organizat de către angajator, așa cum prevede art. 5 alin (2) lit. b) din Legea 81/2018, reprezintă o mențiune obligatorie, iar lipsa acesteia poate fi sancționată cu amendă de 5.000 de lei.
În lipsa unei dispoziții legale privind o perioadă minimă sau maximă, părțile pot stabili de comun acord perioada și/sau zilele în care activitatea se va desfășura în locul organizat de angajator. De asemenea, părțile pot stabili ca activitatea să se desfășoare integral într-un alt loc, precizând acest aspect în cuprinsul contractului de telemuncă, fiind astfel în discuție plata transportului de la și către locul de muncă organizat de angajator.
Dacă părțile au stabilit că telesalariatul își va desfășura activitatea exclusiv în alt loc, situația în care angajatorul îi solicită să se prezinte la sediu ori într-un loc de muncă organizat de acesta poate fi analizată prin raportare la dispozițiile art. 43 (delegarea) cu aplicarea corespunzătoare a dispozițiilor art. 44 alin (1) și (2) din Codul muncii, respectiv încadrarea în perioada maximă de 60 de zile într-un interval de 12 luni, fără acordul salariatului și cu decontarea cheltuielilor de transport, cazare și plata unei indemnizații de delegare.
Trimiterea la dispozițiile Codului muncii privind delegarea are la bază definiția acesteia, respectiv „exercitarea temporară, din dispoziția angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuțiilor de serviciu în afara locului său de muncă.”
În același timp, în funcție de specificul muncii, părțile pot negocia și include în contract o clauză de mobilitate care presupune că executarea obligațiilor de serviciu nu se realizează într-un loc stabil stabilit de comun acord.
Sigur, conform dispozițiilor Legii 81/2018 nu există nicio obligație a salariatului și/sau a angajatorului de a stabili ori a impune ca activitatea să se desfășoare într-un anumit loc, telesalariatul având dreptul de a-și executa obligațiile din orice loc și fără a-i comunica angajatorului, nu putem spune că acest drept reprezintă o clauză de mobilitate.
Deși telemunca este reglementată prin lege specială, la încheierea și/sau modificarea contractului vor fi respectate dispozițiile Codului muncii, acesta completând dispozițiile Legii 81/2018. Observăm că dispozițiile celor două legi nu se exclud, ci se completează, Legea 81/2018 având mai mult rolul de a flexibiliza relația de muncă, oferind părților posibilitatea de a negocia și stabili de comun acord o serie de particularități.
Astfel, prin contractul de telemuncă părțile pot negocia clauze cu privire la decontarea cheltuielilor privind deplasarea către și de la locul de muncă organizat de angajator, atât în zilele și/sau perioada stabilită prin contract, cât și în situațiile în care, din dispoziția angajatorului, telesalariatul își va executa obligațiile într-un loc de muncă organizat de angajator în afara perioadei ți/sau zilelor stabilite inițial.
Atunci când ne raportăm la locul muncii în cazul telesalariaților vom avea în vedere faptul că aceștia au dreptul de a stabili singuri locul în care își vor desfășura activitatea.
Practic avem două situații:
- În contractul de telemuncă este prevăzută perioada sau sunt prevăzute zilele în care telesalariatul va își desfășoară activitatea într-un loc de muncă organizat de angajator.
a) Părțile au stabilit că angajatorul va deconta/suporta cheltuielile cu transportul și/sau cazarea, putând negocia inclusiv o indemnizație de delegare și în acest caz putem discuta despre un beneficiu al salariatului care va fi tratat conform dispozițiilor Codului fiscal.
b) Părțile nu au stabilit acest aspect, iar angajatorul nu are obligația de acoperi aceste costuri, fiind în situația în care telesalariatul trebuie să se prezinte la locul de muncă conform contractului.
- În contractul de telemuncă este prevăzut faptul că telesalariatul își desfășoară activitatea exclusiv într-un alt loc, fără a exista obligația de a se prezenta la locul de muncă organizat de către angajator.
a) Solicitarea de a se prezenta într-un loc de muncă organizat de către angajator va fi interpretată ca fiind o exercitare a obligațiilor, din dispoziția angajatorului, într-un alt loc și sunt incidente dispozițiile Codului muncii.
b) Includerea unei clauze de mobilitate a salariatului, fie la încheierea contractului, fie prin act adițional, condiționată de acordarea unui beneficiu în bani sau în natură.
Comentarii articol (1)