În primul rând avem încă activă posibilitatea ca angajatorul, unilateral, să reducă timpul de muncă al salariaților cu până la 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară prevăzută în contractul de muncă. Această măsură reprezintă o excepție de la regula generală conform căreia modificarea elementelor esențiale este posibilă numai prin acordul părților, este relativ limitată în timp (pe durata stării de alertă plus cel mult 3 luni de la data încetării acesteia), fiind reglementat și modul de în care este acordată indemnizația cuvenită salariaților și procedura decontării.
Suplimentar, angajatorii pot aplica dispozițiile legale privind suspendarea unilaterală a contractelor individuale de muncă ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizația acordată salariaților fiind, de asemenea, decontată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în limita a cel mult 75% din câștigul salarial mediu brut la nivel național.
OG 111/2021 prevede și situațiile în care, în aceeași lună, angajatorii pot aplica cele două măsuri, acestea nefiind incompatibile în mod direct.
Astfel, într-o lună calendaristică, angajatorii pot solicita pentru aceeași perioadă decontarea ambelor indemnizații, dar pentru salariați diferiți.
În același timp, pentru același salariat poate fi solicitată decontarea aferentă fiecărei măsuri, însă pentru perioade diferite din cadrul aceleiași luni, iar un salariat s-ar putea afla în situația în care pentru o perioadă este în șomaj tehnic, iar pentru o altă perioadă are timpul de muncă redus cu până la 80%.
În aceste condiții, prima concluzie este că perioadele, cea în care salariatul are contractul de muncă suspendat și cea în care are programul de lucru redus, nu se pot suprapune, fiind obligatorie atât încadrarea corectă, cât și respectarea dispozițiilor legale incidente în cazul suspendării raportului de muncă.
Perioadele se pot suprapune la nivelului angajatorului numai în situația în care măsurile vizează salariați diferiți, angajatorul având la dispoziție ambele variante, cu respectarea dispozițiilor privind perioada maximă de timp care poate fi redusă și a celor privind suspendarea contractelor individuale de muncă.
Dacă ne raportăm la dispozițiile privind acordarea și decontarea indemnizației în cazul reducerii timpului de muncă, atunci vom avea în vedere și condițiile prevăzute de OUG 132/2020, cu modificările și completările ulterioare, în privința respectării perioadei de cel puțin 5 zile lucrătoare, cât și a termenului privind informarea salariatului.
Comentarii articol (0)