Printre modificările aduce recent Codului muncii se numără și sancționarea firmelor care folosesc contractele de muncă cu timp parțial ca formă de a scăpa de plata unor taxe mai mari pentru salariile angajaților.
OUG 117/2021, publicată marți în Monitorul Oficial, stabilește că, dacă în urma unui control al inspectorilor teritoriali de muncă, se descoperă că lucrează în afara programului de lucru unul sau mai mulți salariați cu contracte de muncă part-time, angajatorii riscă o amendă cuprinsă între
10.000 și 15.000 de lei pentru fiecare persoană descoperită. Amenda maximă ce poate fi aplicată unui angajator, indiferent de numărul de persoane descoperite în această situație, nu poate depăși 200.000 lei.
Noul cuantum al amenzilor va intra în vigoare
din 20 octombrie 2021.
În prezent, amenda maximă pentru fiecare salariat cu program part-time găsit la muncă în afara programului are o valoare maximă de 10.000 lei, valoarea cumulată neputând depăși 200.000 lei.
De asemenea,
primirea la muncă a unui salariat cu depăirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial” este, de marți, un tip de muncă nedeclarată, potrivit modificărilor aduse Codului muncii. Singurele excepții prin care este permisă efectuarea de ore suplimentare de către salariații part-time sunt cazurile de forță majoră sau lucrările urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor acestora.
Această schimbare adusă legislației muncii prin OUG 117 a fost necesară
“având în vedere faptul că pe piața muncii, în contextul evoluției economice actuale, s-a identificat fenomenul cunoscut sub denumirea de «muncă la gri» care constă nu doar în disimularea unui contract individual de muncă cu normă întreagă într-un contract individual de muncă cu timp parțial, ci și în acordarea în fapt de către angajator a unui salariu mai mare decât cel evidențiat în documentele financiar-contabile, așa-numitul «salariu în plic», suma fiscalizată fiind mai mică decât cea efectiv primită de către salariat, fapt care are ca efect nu doar evaziune fiscală, ci și afectarea salariatului în ceea ce privește drepturile aferente contribuțiilor sociale care sunt plătite la o bază de calcul inferioară celei reale”, se arată în motivarea actului normativ.
Reamintim că orice contract individual de muncă cu o durată mai mică de 8 ore pe zi, respectiv 40 de ore pe săptămână, este un contract cu normă parțială de lucru, iar
prestarea de ore suplimentare în cazul acestor salariați este interzisă. Singurele excepții sunt cele legate de cazurile de forță majore sau alte lucrări urgente.
Printre modificările aduse de OUG 117/2021 Codului muncii se numără și
definirea și sancționarea muncii "la gri", precum și introducerea unor
amenzi pentru angajatorii care întârzie cu mai mult de o lună plata salariilor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)