Deși, în mare, regulile vechi sunt păstrate, avem și unele modificări punctuale importante de menționat.
În primul rând, nu vor mai fi administrați de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) cei declarați insolvabili (conform articolului 265 din Codul de procedură fiscală), cei pentru care s-a deschis insolvența prin sentință definitivă, cei aflați în inactivitate temporară (înscrisă la Registrul Comerțului) și cei care sunt declarați inactivi (conform articolului 92 din Cod), cu excepția celor selectați conform criteriilor specifice de activitate desfășurată și de grup fiscal unic. În rest, condițiile generale de eligibilitate rămân valabile mai departe.
„În urma analizării criteriilor de selecție prevăzute de Ordinul ANAF 3.609/2016, a rezultat necesitatea revizuirii acestora ținând cont de obiectivul urmărit pentru o bună gestionare a acelor contribuabili care au o bună capacitate financiară și care pot aduce venituri semnificative la bugetul general consolidat”, era motivat în referatul de aprobare al formei de proiect a Ordinului 1.721/2021. Contribuabilii menționați mai sus vor fi excluși pentru că au un aport redus la bugetul statului.
În al doilea rând, selecția marilor contribuabili se va face tot în funcție de criteriile specifice, criteriul de bază și criteriul de continuitate. Diferența este că avem unele schimbări punctuale în cadrul acestora:
- de la criteriile specifice sunt eliminate criteriul de reprezentare fiscală și criteriul participării directe, astfel că rămân criteriul specific de activitate desfăşurată, criteriul investiţional și criteriul grupului fiscal unic; de precizat că firmele care îndeplinesc criteriul specific de activitate desfășurată și criteriul specific investițional, precum și cei care îndeplinesc criteriul de bază vor fi selectați în limita a maximum 3.000 de contribuabili (față de maximum 1.500 până acum);
- referitor la criteriul de continuitate, se precizează că inclusiv firmele care încetează să mai desfășoare activitate ca bănci sau asigurători nu vor mai fi administrate de DGAMC după trei ani consecutivi de neîndeplinire a acestui criteriu specific de activitate. Până acum, aici erau menționați numai contribuabilii care nu mai îndeplineau criteriul de bază timp de trei ani consecutivi;
- tot la criteriul de continuitate, se precizează că vor ieși din administrarea DGAMC, după trei ani consecutivi, contribuabilii care, în anul selecției/actualizării, s-au aflat în insolvență pronunțată prin sentință definitivă până la 31 decembrie 2020, au fost declarați inactivi temporar la Registrul Comerțului până la 31 decembrie 2020 sau au fost declarați inactivi fiscal până la 31 decembrie 2020.
Teoretic, reclasificarea firmelor ar trebui să implice și ajustarea regulilor de încadrare a firmelor la categoria contribuabililor mijlocii (un ordin separat al ANAF). Până acum, însă, n-avem nimic în dezbatere publică măcar, darmite în Monitorul Oficial.