Una dintre tendințele desprinse din controalele recente ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) este legată de abandonul de investiții și dreptul de a deduce TVA-ul, au atras atenția specialiștii NNDKP. În aceste situații, firmele pot avea surprize vizavi de felul în care autoritățile interpretează legislația fiscală.
„Un alt subiect des văzut la inspecția fiscală și care a fost bogat în materie jurisprudențială în ultimul an este abandonul de investiții. Pe scurt, abandonul de investiții nu duce la blocarea deducerii TVA-ului sau a ajustării TVA-ului dedus inițial, în situația în care abandonul este din cauze obiective, independente de voința contribuabilului”, a explicat
Alexandru Aparaschivei, Partener la NNDKP, la o
conferință recentă de fiscalitate, făcând referire la prevederile din normele Codului fiscal.
Potrivit specialistului, firmele care abandonează investiții și vor să deducă TVA-ul trebuie să procedeze cu atenție, deoarece, la controale, inspectorii ANAF le pot da peste cap justificările:
„Aici s-a ajuns la un număr foarte mare de cazuri deoarece ANAF considera că este vorba de situația în care o autoritate sau un partener de afaceri îți bloca complet businessul. În situațiile în care tu ai decis, în baza unor elemente cum ar fi un studiu de profitabilitate, că ai pierdut un client sau că perspectiva de piață nu pare prielnică, Fiscul a făcut ajustări, considerând că sunt cauze obiective, dar care țin de voința contribuabilului.”În această zonă a abandonului de investiții avem deja și câteva decizii importante. Astfel, un caz românesc în care s-a pronunțat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a venit pe final de 2020, iar
despre acesta a scris și redacția noastră cu ajutorul specialiștilor Viboal FindEx. La acel moment, a amintit Alexandru Aparaschivei, judecătorii au zis că
nu-i de competența ANAF să intervină în temeinicia motivelor care stau la baza abandonului de investiții. Prin urmare, dreptul de deducere trebuie menținut chiar dacă investiția e abandonată, fără să fie vina contribuabilului.
Apoi, alt caz important a venit recent din Suedia, în care CJUE a stabilit că
„nu putem discuta de o ajustare pentru că nu putem vorbi de o utilizare”, conform partenerului de la NNDKP. Cu alte cuvinte, Fiscul n-ar avea de ce să intervină și să facă ajustări, pentru că investițiile abandonate nu sunt folosite efectiv, iar ajustările intervin atunci când vorbim de bunuri folosite.
„Ajustarea presupune o utilizare diferită față de cea prevăzută inițial. Dar, când nu ai utilizare și ai abandon, asta nu este o utilizare. Deci, nu vorbim de o folosire în scopul unor activități scutite sau folosite în scopuri nelegate de business - pur și simplu nu există. Și în cazurile respective nu există nevoia de ajustare. Când vorbim de un abandon (de multe ori în zona de servicii - de obicei vorbim de investiții imobiliare și costuri legate de arhitecți, studii și așa mai departe, care nu pot fi refolosite) n-ar trebui să se ajusteze TVA-ul, cu excepția situației în care există un abuz”, a adăugat avocatul, care a subliniat că jurisprudența privind abandonul de investiții va continua să se extindă în perioada următoare.
Deducerea TVA-ului la abandonul de investiții are șanse mari să fie prezentă în tendințele controalelor ANAF mai ales în contextul crizei coronavirusului, având în vedere că multe proiecte pot fi abandonate de contribuabili într-un astfel de context financiar nesigur.
Alte tendințe identificate de specialiștii NNDKP în practica recentă a ANAF pot fi găsite în
articolul nostru de aici. Informații legate de controalele ANAF în general pot fi urmărite în
secțiunea noastră dedicată de aici.
Comentarii articol (0)