ACCES GRATUIT
Decizie ICCJ oficială
UPDATE: În condițiile în care modul de stabilire nu e reglementat, angajații din silvicultură nu pot primi indemnizaţia de grad profesional
Pentru că nu există acte normative care să reglementeze modul în care pot fi stabilite indemnizațiile de grad profesional, personalul silvic nu beneficiază de acest drept salarial, potrivit unei decizii ce a fost pronunțată de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) în octombrie și oficializată luni.
Articolul continuă mai jos
ICCJ a luat în discuție, în acest caz, o sesizare formulată de Curtea de Apel din Ploieşti și a stabilit, în
Decizia nr. 72/2021, apărută spre jumătatea lunii octombrie și publicată luni în Monitorul Oficial nr. 1.158, că,
“în interpretarea dispoziţiilor art. 120 alin. (4) din Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic, personalul silvic nu beneficiază de indemnizaţia de grad profesional în absenţa elaborării unor acte normative care să reglementeze modalitatea de stabilire, în concret, a acestui drept salarial”.
Codul silvic prevede, la articolul menționat în decizia ICCJ, că
“indemnizațiile aferente gradelor profesionale pentru personalul silvic din cadrul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură și subunitățile teritoriale ale acesteia se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului cod”.
E de menționat aici faptul că actualul Cod silvic a intrat în vigoare în primăvara lui 2008. Asta înseamnă că hotărârea ce trebuia să stabilească indemnizațiile aferente gradelor profesionale pentru personalul silvic ar fi trebuit să apară acum aproximativ 13 ani.
Așadar, în absența unei hotărâri în acest sens, a unor norme, regulamente, instrucțiuni și ghiduri de bune practici, toate acestea fiind prevăzute de Codul silvic, personalul silvic nu poate beneficia, în prezent, de indemnizaţia de grad profesional.
Potrivit
OUG 59/2000 privind Statutul personalului silvic, indemnizația de grad profesional reprezintă
un drept salarial ce trebuie acordat lunar personalului silvic. Astfel, în funcție de gradul profesional, angajații din silvicultură trebuie să primească o indemnizație lunară.
Încadrarea în grade profesionale se face în funcție de vechimea în domeniul silviculturii, de nivelul studiilor, de calificativele obținute de-a lungul timpului, de invențiile și inovațiile din domeniu etc.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)