ACCES PREMIUM
De ce premium?
Munca în sistem hibrid
Programul de lucru flexibil: Cum procedează angajatorul în cazul salariatului care vrea să decidă singur când începe și când se termină ziua de muncă?
Un program de lucru flexibil poate însemna o individualizare a acestuia astfel încât orele de început și de final ale orarului de lucru să fie flexibile. Dacă salariatul vrea să își ia libertatea de a veni într-o zi la 9:00 și în alta, la 11:00, ideal ar fi ca între părți să existe o convenție măcar cu privire la termenele în care ar trebui ca salariatul să-l informeze, înainte, pe angajator despre cum va fi programul său în următoarea perioadă. Cu alte cuvinte, e necesară o minimă previzibilitate.
Articolul continuă mai jos
„Ideal ar fi ca salariatul să anunțe la începutul fiecărei săptămâni sau cu altă regularitate intervalul în care intenționează să presteze activitatea. Sub condiția, dacă angajatorul dorește, să fie la locul de muncă într-un interval orar anume.
Sau angajatorul poate să stabilească acesta limitele pentru programul de lucru individualizat: de pildă, salariatul poate să înceapă activitatea între 9:00 - 11:00 și să termine între 18:00 și 20:00.
Dar dacă vreau să îi dau salariatului această libertate, ar trebui să convin perioada în care ar trebui să mă informeze cu privire la programul de lucru”, a explicat, în cadrul unei recente conferințe organizate de avocatnet.ro - „Programe de muncă hibrid - soluții juridice și fiscale”, Ana-Maria Vlasceanu - Avocat Senior, Reff & Asociații | Deloitte Legal.
„Programele individualizate de muncă presupun un mod de organizare flexibil a timpului de muncă”, precizează Codul muncii. Să admitem că angajatul sau chiar angajatorul dorește ca cel dintâi să lucreze foarte mult într-una sau două dintre zilele săptămânii și mai puțin spre deloc, chiar, în celelalte. E posibil acest lucru?
Codul muncii prevede, la art. 118, că durata zilnică a timpului de muncă în aceste cazuri e împărțită în două:
Mai departe, tot Codul muncii, în același articol, impune respectarea regulilor stabilite și pentru ceilalți angajați, care lucrează cu program fix doar: norma întreagă înseamnă opt ore pe zi și 40 pe săptămână; iar durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Practic, articolele 112 și 114 din Codul muncii trebuie respectate și în aceste cazuri de programe flexibile.
În cadrul conferinței, avocata de la Reff&Asociații a subliniat faptul că angajatorii ar trebui să se ferească de conturarea unor programe flexibile care, de fapt, sunt niște așa-zise „bănci de timp”: într-o săptămână, angajatul ajunge să lucreze și 48 de ore, de exemplu, muncind șase zile, iar în a doua săptămână beneficiază de timp de odihnă mai lung, pentru a compensa, practic, munca în plus de săptămâna trecută.
Citește mai mult despre
program de lucru flexibil,
munca hibrida,
telemunca
Specialiști citați în acest articol
Ana-Maria Vlasceanu este Avocat Senior în cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal. Ana-Maria este specializată în dreptul muncii și al securității sociale, având peste 10 ani de experiență în acest domeniu. Ea a obținut titlul de doctor în drept din partea Facultății de Drept a Universității din Bucuresti în anul 2014, cu teza intitulată „Protecția drepturilor salariaților în cazul transferului de întreprindere, unități și părți ale acestora”. În prezent, Ana-Maria este și lector universitar la Facultatea de Drept a Universității din Bucuresti, desfășurând o activitate intensă de cercetare în domeniul dreptului muncii și al securității sociale. Prin rolul său în cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal, Ana-Maria oferă consultanță de specialitate în materia dreptului muncii și al securității sociale în domenii precum transferul de întreprindere, mobilitatea lucrătorilor, dezvoltarea și implementarea schemelor de bonusare a angajaților, nediscriminarea, concedieri individuale și colective, negocieri colective etc. Ea a lucrat cu numeroase companii locale și multinaționale din sectoarele producție, distribuție, construcții, imobiliare, banking, industria farmaceutică și industrii de produse de consum.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)