Legea nr. 296/2020 a stabilit că, într-un plafon maxim de 400 de lei/lună, sumele „acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea (...) și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou” sunt neimpozabile și nu li se aplică acestora nici contribuțiile aferente.
Plafonul de 400 de lei este „corespunzator numărului de zile din lună în care persoana fizică desfasoară activitate în regim de telemuncă” - acordarea pro rata a acestor bani, așadar.
În condițiile actuale, vorbim tot mai mult și de posibilitatea ca angajații să aibă un program flexibil, care să le permită chiar să lucreze o parte din zi la birou și cealaltă, acasă, în telemuncă, în alte zile să nu vină deloc la birou ș.a.m.d.
Dacă plecăm de la un exemplu simplu, al timpului 50-50 acasă-birou, ar mai putea angajatorii să acorde tot 400 de lei cu regimul fiscal preferențial prevăzut de Codul fiscal, așa cum a fost introdus prin Legea 296? Indicat ar fi să nu o facă, ci să înjumătățească, în exemplul dat, plafonul la 200 de lei.
„Apropo de acest sistem de lucru - patru ore de acasă, patru ore de la birou, în fiecare zi - nu avem un răspuns de la autorități. Cred că până primim un răspuns ferm de la autorități și care probabil va mai dura, depinde de «apetitul de risc» al fiecări angajator. În Codul fiscal se menționează «în limita unui plafon lunar de 400 de lei corespunzător numărului de zile din lună în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă».
Intenția legiuitorului a fost clar „să pro rateze” la perioada de timp pe care o petrecem acasă versus cea petrecută la birou. Intenția acestei prevederi e de a limita, în cazul nostru (patru ore de acasă, patru ore de la birou) indemnizația cu caracter fiscal preferențial la 200 de lei, deci la 50% din valoarea totală. Asta ar fi abordarea cea mai sigură la momentul acesta”, a explicat Monica Țariuc, Director Global Employer Services, Deloitte România, în cadrul unei recente conferințe organizate de avocatnet.ro - „Programe de muncă hibrid - soluții juridice și fiscale”.
Practic, angajatorii ar trebui să însumeze numărul de ore lucrate în telemuncă și să vadă câte zile ar rezulta, după care să calculeze care ar fi procentul din acel plafon la care să se aplice regimul preferențial fiscal.
Comentarii articol (0)