Codul muncii prevede că angajatorii au posibilitatea ca, pe durata reducerii și/sau întreruperii temporare a activității, să suspende contractele individuale de muncă ale salariaților a căror activitate are de suferit, cu obligația de a le plăti o indemnizație ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază aferent locului de muncă. În tot acest timp în care se află în șomaj tehnic, “salariații se vor afla la dispoziția angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activității”.
Citește și: Dacă trebuie să reducă sau să întrerupă activitatea, firmele nu au voie să-i trimită pe angajați acasă fără să le plătească nimic
Totusi, această aflare la dispoziție a salariatului nu înseamnă că dacă, de exemplu, angajatorul a primit o serie de comenzi, îi poate rechema la muncă pe salariați din șomaj tehnic pentru câteva zile sau câteva ore, fără ca această rechemare să se regăsească în evidențele salariaților din Revisal. Rechemearea la muncă se poate face doar dacă contractele de muncă redevin active, angajatorul având la dispoziție, ulterior, posibilitatea de a retrimite în șomaj tehnic angajații.
Cei care procedează contrar prevederilor legale riscă să primească o amendă aferentă muncii nedeclarate, de 20.000 lei pentru fiecare salariat descoperit într-o astfel de situație, sancțiunea maximă fiind de 200.000 lei.
În plus, dacă accesează măsura șomajul tehnic decontat la stat, angajatorii riscă, pe lângă amenda amintită, să piardă indemnizația primită, dar și să fie acuzați de infracțunea de fals în declarații, deoarece când cer ajutorul de la stat, firmele declară că au întrerupt activitatea și respectivii angajați nu mai lucrează.
Reamintim că șomajul tehnic decontat de stat a fost inclus în OUG 111/2021, oficializată la începutul lunii octombrie, și este valabil doar până la 31 decembrie 2021. Indemnizațiile ce pot fi decontate la stat sunt în cuantum de 75% din salariul de bază, dar maximum 75% din câștigul salarial mediu brut pe 2021.
Util: Vrei să decontezi de la stat și indemnizațiile de șomaj tehnic, și pe cele Kurzarbeit? Iată ce ar trebui să știi
Comentarii articol (1)