„Cel mai mare avantaj al acestui tip de remunerare este acordarea în sine, indiferent de formă, întrucât încurajează salariații să își ia timp liber și contribuie astfel la echilibrul dintre viața personală și cea profesională, la bunăstarea lor generală. Probabil că apetitul angajaților pentru călătorii a scăzut în perioada pandemiei. Paradoxal însă, nevoia de a o face este, tot probabil, la cote maxime. Cred astfel că includerea unui astfel de beneficiu în pachetele salariale, fixe sau flexibile, este avantajoasă atât pentru angajat, cât și pentru angajator”, potrivit Monicăi Țariuc, Director Global Employer Services, Deloitte România.
avocatnet.ro: Care sunt variantele legale prin care angajatorul poate să le ofere angajaților bani pentru vacanță?
Monica Țariuc: Aș grupa situațiile în cele trei categorii de mai jos:
a) situația în care se acordă vouchere de vacanță în limita stabilită de lege;
b) situația în care angajatorul decontează cheltuielile pentru angajat și membrii familiei în condițiile și limitele impuse de lege (un câștig mediu brut pe an – 5.380 lei pentru anul 2021);
c) situația în care angajatorul acordă o primă de vacanță în afara situațiilor prevăzute mai sus.
avocatnet.ro: Care dintre acestea este mai avantajoasă pentru angajator / angajat și de ce?
Monica Țariuc: Cele trei situații sunt diferite din perspectiva costurilor.
Astfel, voucherele de vacanță sunt subiect de impozit pe venit, dar scutite de la plata contribuțiilor sociale.
Contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajații proprii și membrii de familie ai acestora sunt neimpozabile, însă doar în limita unui salariu mediu brut pe economie pe an pe angajat (5.380 lei pentru anul 2021) și cu respectarea anumitor condiții (de exemplu, sumele trebuie prevăzute în contractul de muncă sau în regulamentul intern al companiei).
Voucherele de vacanță sunt și ele limitate ca valoare anuală, însă la un plafon mai generos - șase salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată (2.300 lei pentru anul 2021, deci un plafon de 13.800 lei pe an, pe angajat). Și în vederea acordării voucherelor de vacanță, angajatorii trebuie să se asigure că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de legislația specifică (de exemplu, angajatorii stabilesc de comun acord cu salariații categoriile de bilete de valoare acordate, recurența cu care acestea se acordă, ocaziile, valorile lor etc.).
În ceea ce privește prima de vacanță acordată în afara acestor situații care comportă un tratament fiscal preferențial, costul fiscal al acesteia se ridică la aproximativ 44% (se datorează impozit pe venit și contribuții de asigurări sociale obligatorii).
Un alt lucru care trebuie avut în vedere este dificultatea de a gestiona acordarea/decontarea beneficiilor (de exemplu, necesitatea documentației suport – facturi, declarații pe proprie răspundere).
Exemplu de calcul
Presupunând că angajatorul poate aloca un cost anual de 5.000 lei per angajat anual, costul fiscal aferent ar fi:
- 500 lei cost fiscal și beneficiu net de 4.500 lei pentru angajat, în situația prevăzută la punctul a);
- 0 lei cost fiscal și beneficiul net de 5.000 lei pentru angajat, în situația prevăzută la punctul b);
- 2.187 lei cost fiscal și beneficiu net de 2.925 lei pentru angajat, în situația prevăzută la punctul c).