ACCES PREMIUM
De ce premium?
Dacă perioada de probă nu este trecută expres în contract, regulile încetării relației de muncă fără preaviz nu se aplică
Angajatorii au la dispoziție, atunci când semnează un nou contract individual de muncă, indiferent că vorbim de unul pe perioadă determinată sau unul pe perioadă nedeterminată, să stabilească de comun acord cu persoana recrutată o perioadă de probă pentru verificarea aptitudinilor și competențelor. Beneficiul stabilirii acestei perioade este ca angajatorul să vadă dacă noul salariat este potrivit cu postul deținut, dar și ca salariatul să vadă dacă se descurcă/agreează condițiile de muncă. Acestei perioade i se aplică și o regulă utilă ambelor părți, respectiv perioada de preaviz nu se aplică la încetarea contractului de muncă indiferent dacă dorința de încetare aparține salariatul sau angajatorului.
Articolul continuă mai jos
“Pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.” - aceasta este prevederea din Codul muncii ce oferă atât salariatului, cât și angajatorului dreptul de a renunța la contractul respectiv, dacă este prevăzută o perioadă de probă.
Această perioadă de probă trebuie să se regăsească în interiorul contractului de muncă semnat de ambele părți. În cazul contractului pe durată nedeterminată, această perioadă are o limită maximă de 90 zile calendaristice pentru funcțiile de execuție și de 120 zile calendaristice pentru cele de conducere.
Citește și: Zece lucruri pe care trebuie să le știi despre perioada de probăChiar și în cazul contractelor cu durată fixă există termene-limită ale perioadelor de probă, mai exact:
- cinci zile lucrătoare pentru o durată a contractului mai mică de trei luni;
- 15 zile lucrătoare pentru un contract de muncă cu o durată între trei și șase luni;
- 30 zile lucrătoare pentru un contract cu o durată mai mare de șase luni;
- 45 de zile pentru salariații cu funcții de conducere cu o durată a contractului mai mare de șase luni.
Totuși, dacă această perioadă de probă nu se regăsește printre mențiunile din contractul individual de muncă - includerea ei fiind o opțiune a angajatorului și nu o obligație - regulile conform cărora încetarea relației de muncă se face printr-o simplă notificare, fără a fi necesară parcurgerea unei perioade de preaviz, nu se aplică.
Util: În perioada de probă nu se poate impune un preaviz la demisie sau concediere. Angajatorii care fac asta riscă amenzi de mii de lei Mai exact, în lipsa mențiunii perioadei de probă în contractul de muncă, dacă salariatul vrea să plece de la respectivul loc de muncă va trebuie să respecte perioada de preaviz aferentă demisiei, de 20 de zile lucrătoare, iar dacă angajatorul vrea să concedieze respectivul salariatul o poate face legal, doar dacă respectă prevederile legale privind concedierea, și oferă un preaviz de concediere tot de 20 de zile lucrătoare.
Important! Perioada de probă poate începe abia după ce
contractul de muncă își începe efectele, de obicei, în ziua următoare semnării documentelor de muncă, nu în aceeași zi, asta dacă actele nu au fost semnate cu mai mult timp înainte de începerea muncii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.